Μπορεί το πετρέλαιο να καταγράφει 8% απώλειες τον Ιούλιο του 2018, ωστόσο το Marketwatch δε θεωρεί καθόλου απίθανο ένα ράλι της τάξεως του 40% μέχρι και το τέλος του έτους. Κάτι που θα σήμαινε τιμές έως και 120 δολάρια το βαρέλι.

«Πρόκειται για μια στενή αγορά. Η προσφορά και η ζήτηση είναι κοντά», εξηγεί ο Matt Badiali, αναλυτής στο Banyan Hill. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει τα 99,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, αλλά η παγκόσμια προσφορά ανερχόταν σε 98,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Έχουμε περιορισμούς στην προσφορά, εξαιτίας της Βενεζουέλας. Έχουμε ενδεχόμενη διακοπή της προσφοράς με τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ενώ έχει αυξηθεί η ζήτηση με την παγκόσμια ανάπτυξη» σημειώνει ο Badiali.

Ο ΟΠΕΚ, μαζί με μη μέλη του Οργανισμού συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για να αμβλύνει ορισμένες από τις περικοπές της παραγωγής, αυξάνοντας ουσιαστικά την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Εν μέρει, η κίνηση προοριζόταν να αντισταθμίσει τις απώλειες εφοδιασμού που συνδέονταν με οικονομικές δυσκολίες στη Βενεζουέλα, τις ταραχές στη Λιβύη και τις ανανεωμένες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Αλλά η απόφαση των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή δεν προκάλεσε πτώση των τιμών – αντίθετα, στις 29 Ιουνίου, φθάσαμε στα 74,15 δολάρια. Η αύξηση της παραγωγής «δεν ήταν αρκετή για να καλύψει το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο ενάμισι χρόνο», παρατηρεί ο Leigh Goehring, διευθύνων σύμβουλος στο Goehring & Rozencwajg, μια ερευνητική μονάδα που εστιάζει στους ενεργειακούς πόρους.

Έχουν περάσει περίπου 18 μήνες από τότε που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εφάρμοσαν ένα σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής.

Οι αμερικανικές και κινεζικές εμπορικές εντάσεις αυξήθηκαν, προκαλώντας ανησυχίες για μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζουν τις τιμές είναι η προσφορά και η ζήτηση.
Η IEA προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 100,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019, από 99,1 εκατομμύρια φέτος.

Ο Goehring ισχυρίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αντισταθμίσει τις απώλειες αποθεμάτων αλλού.

Είναι ικανή να αντλεί περίπου 10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ακριβώς πάνω από την τρέχουσα παραγωγή των 10,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, λέει.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μπορεί να μειωθούν στις αρχές του τέταρτου τριμήνου σε ιστορικά επίπεδα λέει ο Goehring.

Πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου του Brent θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2018.