Ο εμβληματικός επενδυτής Bill Gross δήλωσε σήμερα ότι είναι short στα αμερικανικά ομόλογα, προσθέτοντας ότι περιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να ενισχυθεί στο 3% με 4% τους επόμενους μήνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Gross βλέπει άνοδο των τιμών εν μέσω της “σημαντικής” δημοσιονομικής τόνωσης, που περιλαμβάνει το πακέτο τόνωσης των $1,9 τρισ. αλλά και ένα πιθανό πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών το επόμενο διάστημα, καθώς και την “ανοδική ορμή” στα επίπεδα των εισοδημάτων των νοικοκυριών, όπως δήλωσε μιλώντας στο  Bloomberg.

“Υπάρχει σημαντική ζήτηση που έχει αποθηκευτεί, μια δύναμη που είναι αποθηκευμένη και μπορεί να απελευθερωθεί εφόσον οι καταναλωτές θελήσουν να πάνε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και νομίζω σε ένα βαθμό αυτό θα κάνουν”, ανέφερε ο Gross.

“Βλέπω ένα νούμερο 3% με 4% μπροστά μας”, πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει ράλι από τον Ιανουάριο, αντλώντας ώθηση και από τις προσδοκίες ότι η δημοσιονομική τόνωση και οι οι εμβολιασμοί θα δώσουν φτερά στην ανάκαμψη, οδηγώντας σε άλμα και τον πληθωρισμό, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο Gross δήλωσε ότι ήταν short στα ομόλογα όταν ξεκίνησε το selloff πριν μερικές εβδομάδες που οδήγησε την απόδοση στο 10ετές στο 1,64%, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2020.

Δεδομένης της επιρροής που έχει το 10ετές στην στεγαστική αγορά, ο Gross εκτιμά ότι η Fed θα εστιάσει τις αγορές της σε ομόλογα με μακρινές λήξεις. “…θα ξεκινήσει [η Fed] να δαπανά περισσότερα σε λήξεις 10 και 20 και 30 ετών προκειμένου να κρατήσει χαμηλά τα μακροχρόνια επιτόκια”, ανέφερε.

Μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να έχει ήδη λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε ο Gross, δεδομένης της υποχώρησης των αποδόσεων από τα πρόσφατα υψηλά.

Διαβάστε περισσότερα

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ

Ακίνητα: «Έρχεται» φορομπόνους έως 1.600 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ανάλυση: Oι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλάζουν την παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα