Οι επενδύσεις τη στιγμή που οι αγορές βρίσκονται σε νέο χαμηλό έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Ένας αναλυτής της Wall Street αναφέρει ότι αυτό συνέβη ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, η αγορά παραμένει απρόβλεπτη και ο S&P 500 εξακολουθεί να σημειώνει πτώση 6% από την έναρξη του πολέμου. Τι κάνει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή ελκυστική για επιστροφή στην αγορά;
Ο Τζεφ Γουένιγκερ, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη WisdomTree, ανέδειξε τρεις παράγοντες σε συνέντευξή του στο Business Insider:
Κέρδη του S&P 500
Με την αγορά να καταρρέει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, μπορεί να εκπλαγεί κανείς ακούγοντας ότι οι εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη του S&P 500, σύμφωνα με τη συναίνεση της Wall Street, αναθεωρήθηκαν στην πραγματικότητα προς τα πάνω τον Μάρτιο.
Mε τις θεμελιώδεις προοπτικές για τα κέρδη να είναι ακόμη ισχυρότερες από ό,τι πριν από μερικούς μήνες και με την αγορά να βρίσκεται σε πτώση, τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν με ευκαιρία για αγορές.
Άνοδος του VIX
Ο Cboe Volatility Index, ή VIX, μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα των επενδυτών για τον S&P 500 τους επόμενους μήνες. Όταν η αγορά πέφτει, ο VIX τείνει να καταγράφει άνοδο.
Πρόσφατα, ο VIX έφτασε τις 30 μονάδες, επίπεδο που, σύμφωνα με τον Γουένιγκερ, αρχίζει να σηματοδοτεί την κορύφωση της αβεβαιότητας στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι το κατώτατο σημείο του κύκλου αυτού πλησιάζει.
Κατάπαυση του πυρός
Ο Γουένιγκερ πιστεύει ότι οι επενδυτές έχουν δείξει υπερβολική απαισιοδοξία σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στο Ιράν, κάτι που τους έχει οδηγήσει σε εσφαλμένη αποτίμηση ορισμένων σχετικών κινδύνων.
Ένας από αυτούς είναι το πόσο υψηλά θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου. Οι προσδοκίες έχουν στραφεί περισσότερο προς την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να κινηθούν υψηλότερα παρά χαμηλότερα, τόνισε, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανοδικής πορείας για τις μετοχές όταν αυτές οι προσδοκίες προσαρμοστούν.
Αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη Έρευνα Διαχειριστών Κεφαλαίων της Bank of America, η οποία υπέδειξε ότι μόλις το 4% των ερωτηθέντων προέβλεπε τιμές του Brent κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2026. Οι περισσότεροι προέβλεπαν εύρος των 60-80 δολαρίων, ενώ ορισμένοι προέβλεπαν υψηλότερες τιμές.
Δύο κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου είναι ο στασιμοπληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ η απαισιόδοξη άποψη της αγοράς για τη σύγκρουση έχει εντείνει τους φόβους για αυτά τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε.
Ο στασιμοπληθωρισμός θα χρειαστεί μήνες ή χρόνια για να υλοποιηθεί, υπογράμμισε, οπότε το να ανησυχούμε γι’ αυτόν μετά από ένα μήνα συγκρούσεων είναι κάτι το πολύ πρόωρο.
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο Γουένιγκερ υποστήριξε ότι η οικονομία δεν είναι αρκετά «καυτή» για να δικαιολογήσει αύξηση εν μέσω μιας αρκετά συγκρατημένης αύξησης των δανείων και υποστήριξε ότι η Fed είναι πιο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια ως επόμενη κίνησή της.
Διαβάστε ακόμη
POLITICO: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Μασούτης: Αποκαλυπτήρια για το project με κατοικίες πάνω από σούπερ μάρκετ
Η λίστα της εβδομάδας: 10 εμπειρίες που αξίζουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.