Αγορές

Τουρκική λίρα: Σε χαμηλό μήνα με απώλειες άνω του 2%

  • newsroom


το τουρκικό νόμισμα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Απώλειες άνω του 2% σημείωνε σήμερα η λίρα Τουρκίας στο 8.357 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η ισοτιμία αυτή την ώρα βρίσκεται στο 1:8,27 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα,  ενώ το τουρκικό νόμισμα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η λίρα υποχωρεί ενόψει των νέων εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας της στήριξης από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται το Σαββατοκύριακο να αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή των Αρμενίων από τη Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει κι άλλο τις ήδη κακές σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι αντιμέτωπη με πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος ύψους 128 δισ. δολ. το διάστημα 2019-2020, κίνηση που έπληξε βαριά τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η πολιτική καμπάνια εναντίον του είναι βασισμένη σε ψέματα ενώ είπε ότι μπορεί να συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιου είδους ανορθόδοξες πωλήσεις και στο μέλλον.

«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την Commerzbank, η πρόσφατη υποτίμηση της λίρας ήταν σημαντική για την οικονομια της Τπυρκίας, δεδομένης της επίπτωσής της στον πληθωρισμό. «Κάθε φαινομενικά ακίνδυνη κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει την κατάσταση».

Διαβάστε ακόμη:

Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Οι νικητές της κλήρωσης Απριλίου 2021

Youtuber εξόφλησε χρέος $200.000 και πιστωτικές σε δύο χρόνια ακολουθώντας 3 απλούς κανόνες

Ηuawei- Chanel: «Πόλεμος» για ένα λογότυπο