Αναταραχή προκαλεί στις διεθνείς και τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές η βουτιά της τουρκικής λίρας, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε μέχρι και 8%. Οι τουρκικοί κραδασμοί εχουν επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη (αλλά και ΗΠΑ, Ασία) με μεγαλύτερα θύματα τον DAX στη Γερμανία (-2%) και τις αναδυόμενες αγορές.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν μεγάλη έκθεση σε τουρκικό χρέος, και ειδικά οι BBVA και UniCredit. Ισχυρή πτώση σε Ιταλία (-2,50%) αλλά και φυσικά Ελλάδα, όπου ο Γενικός Δείκτης βούτηξε 1,45%. Ηπιότερες οι απώλειες στη Wall Street. Μεγάλος κερδισμένος το δολάριο, το οποίο καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι όλων σχεδών των ανταγωνιστών του, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,1417.

Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 20%, στις 6,617 λίρες ανά δολάριο -πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Αυτή τη στιγμή το τουρκικό νόμισμα περιορίζει ελαφρά τις απώλειες στο -15% (6,4λίρες/δολ).

«Δεν θα επιτρέψουμε στο λόμπι των επικοκίων να καταστρέψει το έθνος (…) Αυτοί έχουν τα δολάρια, εμείς έχουμε το Θεό μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε προσπάθεια να τονώσει το ηθικό του λαού του.

Στη βουτιά συνέβαλε και η έγκριση από τον Ντόναλντ Τραμπ του διπλασιασμού των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, πραγματοποιώντας δημοπρασίες για καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δημοπρασίες 1,5 δισ. δολαρίων για καταθέσεις σε συνάλλαγμα έναντι καταθέσεων σε τουρκική λίρα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει για 12 διαδοχικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 1999, δηλαδή λίγο πριν η Τουρκία στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι της λίρας κατά 37,2% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 21,9% μόνο τον τελευταίο μήνα.

usttyruysutry.PNG

Η εικόνα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,97% στις 7.667 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,99% στις 12.424 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 5.414 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,56% στις 9.602 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,51% στις 21.090 μονάδες.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες στον Nikkei, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα λόγω των αυξανόμενων εμποριών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Στο κόκκινο τα διεθνή ταμπλώ

koodfmtaplxrhamtishtr.PNG

Ηπιότερη η πτώση στη Wall Street με τις απώλειες να μη ξεπερνούν το 0,85%, ενώ μεγάλος κερδισμένος του σημερινού κραχ δεν είναι άλλος από το δολάριο.

Ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος ξεπέρασε τις 96 μονάδες, με την ισοτιμία με ευρώ στο 1,1417.

dolariossss.PNG

Η εικόνα στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Το τουρκικό κραχ δεν άφησε ανεπηρέαστο φυσικά και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με την αναβάθμιση της Fitch προ των πυλών και τα… νταούλια των αγορών εν όψει εξόδου στις 21 Αυγούστου να ηχούν ήδη (για κάποιους), το σημερινό -1,45% δε θα μπορούσε να έχει έρθει σε χειρότερο timing για το ελληνικό ΧΑ.

Η ευκολία με την οποία χάθηκαν σημαντικές στηρίξεις (και ειδικά των 750 μονάδων) φανέρωσε το πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η ελληνική αγορά, μια αγορά που με τις τράπεζες σε «ομηρία» φαντάζει με ασθενή που παίρνει εξιτήριο ενώ ακόμη νοσεί.

Τα ελληνικά ομόλογα υπέστησαν σημαντική επιδείνωση και σήμερα, με το 10ετές να ξεπερνά το 4,22%.

Ομόλογα

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές των Financial Times ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η πτώση της τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτή την ώρα, το κοινό ευρωπαικό νόμισμα καταγράφει απώλειες 0,49% στο 1,14 71 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από το sell off της λίρας.

Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο

Η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί, τόνισε ο Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του, μετά τη βουτιά 13,5% που σημείωσε η λίρα και τις νέες πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα.

«Μετατρέψτε τα ευρώ, τα δολάρια, το χρυσό σας στο εθνικό μας νόμισμα. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στη Δύση» επισήμανε και συνέχισε : “Είμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή χρηματοοικονομική μεταβλητότητα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και το τραπεζικό σύστημα”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει εχθρική στάση με καμία χώρα, λέγοντας ότι προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. “Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία”, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

“Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα”, πρόσθεσε.

«Θα έχουμε ανάπτυξη-ρεκόρ»

Στη συνέχεια, σε μια δεύτερη προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των Τούρκων και ξένων επενδυτών, ο Ερντογάν μιλώντας ξανά μέσα σε λίγες ώρες, υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους με ρυθμό της τάξης του 7,4%.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποτρέψει από την επίτευξη των στόχων μας (…) Παρά τις επιθέσεις που εξαπολύονται μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και το δεύτερο εξάμηνο και θα ολοκληρώσουμε το 2018 με ανάπτυξη ρεκόρ”.

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης εξήρε τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με τη Ρωσία, λέγοντας ότι περίπου 6 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφθούν φέτος την Τουρκία. “Φυσικά αυτές οι σχέσεις, αυτές οι επαφές θα κάνουν πιο ισχυρούς”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Όπως διέρρευσε από στελέχη του γραφείου του Τούρκου προέδρου, οι δύο ηγέτες “εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και την συνεχιζόμενη συνεργασία τους στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της ενέργειας. Όπως σχολιάζει το ABC, οι πληροφορίες αυτές αποτελούν προφανή αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τa ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Η είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν, έγινε γνωστή λίγο μετά την απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους αμερικανικούς δασμούς στο τουρκικό ατσάλι και αλουμίνιο.

Τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα

Μία ακόμη απόδειξη της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών είναι σε ξένο νόμισμα. Όσο βουλιάζει η λίρα τόσο πιο ακριβή καθίσταται η αποπληρωμή του χρέους, προκαλώντας πονοκεφάλους σε εταιρείες και πολίτες.

extrenadelbtt.jpg