Οι παγκόσμιες μετοχές παραμένουν αμετάβλητες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέβει, σημειώνει η UBS.

Η αυξημένη πιθανότητα για παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών βασικών εμπορευμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη και ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν και ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού αυξάνουν τον κίνδυνο παράτασης ή και κλιμάκωσης του πολέμου, συνεπώς η ελβετική τράπεζα αναθεωρεί πλέον σε ουδέτερη της σύσταση της για τις μετοχές.

Η κατάσταση στις αγορές

Παρότι το βασικό σενάριο της UBS εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα ολοκληρώσουν τη χρονιά υψηλότερα, η αυξημένη αβεβαιότητα θα επηρεαστεί από γεγονότα και καταστάσεις όπως, οι προθέσεις του Πούτιν, η στάση της Κίνας, η έκταση των μελλοντικών κυρώσεων, τα στρατιωτικά αποτελέσματα, οι αμυντικές πολιτικές των κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, οι τιμές των εμπορευμάτων, η παγκόσμια ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.

«Ιστορικά, τα γεωπολιτικά γεγονότα, ακόμα και αυτά που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας, σπάνια έχουν αφήσει μακροχρόνιο σημάδι στις αγορές», επισημαίνει η UBS και διατηρεί τη μακροπρόθεσμη έκθεση στις μετοχές.

«Με τις αγορές, ωστόσο, ευμετάβλητες και τα αποτελέσματα αβέβαια, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις κατανομές χαρτοφυλακίου», εξηγεί η τράπεζα και εξακολουθεί να προτιμά μετοχές ενέργειας και το δολάριο, περιουσιακά στοιχεία για τα οποία προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα ως αντιστάθμισμα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Παράλληλα, διατηρεί ουδέτερη στάση για τις μετοχές της Ευρωζώνης, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και της πιθανότητας αρνητικών αναθεωρήσεων της οικονομικής ανάπτυξης και των κερδών στην περιοχή και συνεχίζει να προτιμά τις κινεζικές μετοχές σε σχέση με αυτές άλλων αγορών στην Ασία.

Τα πιθανά σενάρια

Τρία σενάρια αναλύει ο οίκος αλλά επισημαίνει ότι σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές δεν πρέπει να αποδίδουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτά και να ετοιμάζονται για πιθανές απρόσμενες εξελίξεις.

1. Στο βασικό σενάριο η τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα της ενέργειας, θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μειωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και αυτό συμπλέει με την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο και «χαμήλωμα» των τόνων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι το καλοκαίρι.

«Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε ότι οι κυρώσεις θα συμβάλουν στη σταδιακή απομάκρυνση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας, αντί να οδηγήσουν την άμεση διακοπή των ενεργειακών ροών. Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο brent είναι στα 125 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο, στα 115 δολάρια ανά βαρέλι το Σεπτέμβριο και στα 105 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο.

Οι αυξημένες τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα εταιρικά κέρδη αλλά η αύξηση των κερδών θα παραμείνει θετική για το 2022. Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους σε αυτό το σενάριο, αν και αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

2. Στο δυσμενές σενάριο της UBS, προβλέπεται σημαντική αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων και οι τιμές παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα που συμπίπτει είτε με παρατεταμένο πόλεμο που προκαλεί άμεσα εκτεταμένη διακοπή στον εφοδιασμό εμπορευμάτων ή με κυρώσεις που διακόπτουν ξαφνικά τις ρωσικές εξαγωγές. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από τα 150 δολάρια ανά βαρέλι και δελτίο στο φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην Ευρώπη.

Σε αυτό το σενάριο, η αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και στα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη έως το 2023 θα είναι σημαντική και με μικρό αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα κέρδη και στις ΗΠΑ.

Στο σενάριο αυξάνεται και ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού, αφού οι ρυθμοί πληθωρισμού θα είναι υψηλότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα για κλιμάκωση μέσω αυξήσεων σε μισθούς που θα οδηγούσαν σε νέες ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων παρά τη μικρή οικονομική ανάπτυξη. Ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 σε αυτό το σενάριο είναι 3.700 μονάδες, περίπου 15% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, επισημαίνει η UBS.

3. Τέλος, στο θετικό σενάριο, οι διαταραχές στις αγορές των εμπορευμάτων είναι πιο βραχύβια και η αβεβαιότητα της αγοράς μειώνεται γρήγορα, καθώς ανακοινώνεται κάποιου είδους εκεχειρία. Οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμπτουν και η παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ισχυρή σε αυτό το σενάριο. Ο S&P 500 θα μπορούσε να κλείσει το έτος στις 5.100 μονάδες σε αυτό το ανοδικό σενάριο, περίπου 17% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, εκτιμά η UBS.

Διαβάστε ακόμα: 

Εδώ ο κόσμος καίγεται: Influencers σπαράζουν γιατί κλείνει το Instagram στη Ρωσία

Νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Μειώσεις φόρων με… πλατφόρμα για τα καύσιμα 

Λιγνίτης σε γυναικεία ελληνικά χέρια κόντρα στην ενεργειακή κρίση