H ελβετική τράπεζα UBS επισημαίνει ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και η ισραηλινή απάντηση συνεχίζεται και χαρακτηρίζει τις τρέχουσες συγκρούσεις “ως τις πιο σοβαρές διασυνοριακές επιθέσεις της δεκαετίας”.

“Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε στόχους στη Γάζα και αποκατέστησε τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας και ότι θα επιβάλει έναν πλήρη αποκλεισμό καυσίμων και τροφίμων. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι στέλνουν πολεμικά πλοία στη περιοχή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αναμένεται να προβεί σε δημόσιες σήμερα», συνεχίζει η τράπεζα.

Ο ελβετικός οίκος βλέπει τρία σενάρια για την κατάσταση:

1) Το σενάριο της αποκλιμάκωση και η ταχεία παύση των σημερινών εχθροπραξιών οποίο αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα ανθρωπιστική πλευρά. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ασφάλιστρα κινδύνου στις αγορές τείνουν να εξασθενούν γρήγορα και πιθανότατα θα το πράξουν και σε αυτή τη φορά σε περίπτωση ταχείας αποκλιμάκωσης.

2) Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της περιορισμένης αντιπαράθεσης με την επίθεση να αποδεικνύεται πιο παρατεταμένη, αλλά παραμένει περιορισμένη σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον αντίστοιχο έλεγχό τους. Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να εξασθενήσει σταδιακά στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, αλλά με την πιθανότητα για πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο στις τοπικές αγορές και στα περιουσιακά στοιχεία.

3)| Το τρίτο σενάριο αναφέρει την περιφερειακή κλιμάκωση των συγκρούσεων και αποτελεί το χειρότερο σενάριο. Σε αυτό το κακό σενάριο για τις αγορές, η επίθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και να προσελκύσει και άλλα έθνη, με πιθανότητα μεγαλύτερης αναστάτωσης στις προμήθειες πετρελαίου. Οι κίνδυνοι να παρασυρθεί η επίθεση στο Ιράν έχουν αυξηθεί. Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η παραγωγή αργού του έχει ανέκαμψε σε επίπεδα άνω των 3,1 εκατ. ημερησίως, σε υψηλό πενταετίας, με τις εξαγωγές να τρέχουν με περίπου 1,5 εκατ. Σε μια ήδη αγορά πετρελαίου με μικρότερη προσφορά από τη ζήτηση, οι διαταραχές στην ιρανικές εξαγωγές, είτε μέσω της διεύρυνσης της επίθεσης, είτε μέσω αυστηρότερων κυρώσεων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

Τι να επιλέξουν οι επενδυτές στις αγορές σε αυτά τα σενάρια

Η τελευταία επίθεση στη Μέση Ανατολή προστίθεται σε μια ήδη τεταμένη περίοδο με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της Ουκρανίας και η έντονη γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας διατηρούνται στο προσκήνιο, ενώ την ίδια στιγμή, οι αγορές αντιμετωπίζουν μια περίοδο συγκρατημένης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Εμείς προτιμάμε τα ομόλογα και τα σταθερά εισοδήματα έναντι των μετοχών. Το προφίλ απόδοσης κινδύνου για τα σταθερά εισοδήματα είναι καλύτερο και συνιστούμε στους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων υψηλής ποιότητας με διάρκεια 5 έως 10 ετών. Προβλέπουμε περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η δωδεκάμηνη πρόβλεψή μας για την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ είναι 3,5% στο βασικό μας σενάριο, 4% σε ένα ανοδικό σενάριο και 2,75% σε ένα καθοδικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει μια ύφεση στις ΗΠΑ», προβλέπει ο ελβετικός οίκος.

«Ήμασταν θετικοί για τις τιμές του πετρελαίου λόγω των περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών και της αυξανόμενης ζήτησης. Μετά την απότομη πτώση των τιμών του αμερικανικού αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και των φόβων για επανεμφάνιση της ύφεσης, η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ώθησε προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα. Ενώ το πετρέλαιο η παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή είναι μικρή και δεν έχουν αναφερθεί διαταραχές του εφοδιασμού μέχρι στιγμής, οι ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση έχουν ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου. Συνεχίζουμε να συνιστούμε στους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους να προσθέσουν μακροχρόνια έκθεση μέσω συμβολαίων Brent μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις spot τιμές)= ή να πωλούν τους καθοδικούς κινδύνους των τιμών του Brent», προτρέπει η UBS.

«Τέλος, όσον αφορά το χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο δέχεται πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Η τιμή του μετάλλου συνήθως μειώνεται όταν τα επιτόκια χωρίς κίνδυνο αυξάνονται και όταν το δολάριο ενισχύεται. Με το κόστος ευκαιρίας για το χρυσό να αυξάνεται, βλέπουμε μια πιο περιορισμένη προοπτική για το χρυσό, με την τιμή γύρω στα 1.850 δολάρια από 1.950 δολάρια προηγουμένως και να ανέλθει στα 1.950 δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 από 2.100 δολάρια προηγουμένως. Έχουμε τονίσει, ωστόσο, ότι ο χρυσός εξακολουθεί να έχει οφέλη διαφοροποίησης σε ένα χαρτοφυλάκιο και συχνά υπεραποδίδει σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Όσοι είναι σε θέσεις αγοράς χρυσού θα πρέπει να διατηρήσουν αυτές τις θέσεις, προσδοκώντας μια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια τους επόμενους 6-12 μήνες, κατά την άποψή μας», καταλήγει ο οίκος. ελβετική τράπεζα.

 Διαβάστε ακόμη

Νέο νομοσχέδιο με «ανάσες» για τα κόκκινα δάνεια

Πλειστηριασμοί: Ποια «νέα» ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα (pics)

Το debate της Αθήνας και το ρίσκο, τα φιλαράκια του Αγγελούδη στη Σαλόνικα, η προσφυγή στο λιμάνι του Βόλου και το ακίνητο του Ζαννή στη γαλλική Ριβιέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ