Τις εκτιμήσεις της για τα σημαντικότερα εμπορεύματα παραθέτει η κορυφαία ομάδα ανάλυσης εμπορευμάτων της γαλλικής τράπεζας Société Générale.

«Αν και πιστεύουμε ότι η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε οφείλεται σε μια συρροή συγκεκριμένων μικρο-οικονομικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι στις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης, θα ήταν ανέντιμο να πούμε ότι οι προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα (ιδίως) δεν έχουν επιδεινώσει την κατάσταση», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα Société Générale.

H ενεργειακή κρίση είναι μια ένδειξη ότι η πράσινη μετάβαση και η εξάρτηση από εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν είναι απλή υπόθεση. Η αντικατάσταση μιας σημαντικής πηγής συμβατικής ενέργειας λόγω περιβαλλοντικών εκτιμήσεων με λύσεις έντασης μετάλλων (εξ ου και η συζήτηση για τον υπερκύκλο εμπορευμάτων) θα συνεπάγεται τεράστια μεταβλητότητα. Εάν οι αντιφάσεις της ενεργειακής μετάβασης αντιμετωπιστούν μόνο από τις τιμές και όχι από την εξομάλυνση της πολιτικής, θα υπάρξουν σημαντικές ενεργειακές καταιγίδες, συνεχίζει η τράπεζα.

Σε αυτή την κατάσταση, οι τιμές της ενέργειας θα είναι πολύ υψηλότερες κατά περιόδους και επιρρεπείς σε αναταράξεις και θα μοιάζουν πιθανότατα με εκείνες που παρατηρούνται σε έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων, αλλά σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό υπερκύκλο, δεν θα καθοδηγείται από τη ζήτηση, αλλά μάλλον από τη μείωση της προσφοράς.

Πετρέλαιο

Πιο αναλυτικά για το πετρέλαιο, τους τελευταίους δύο μήνες έχει ξεσπάσει μια παγκόσμια ενεργειακή καταιγίδα και το πετρέλαιο δεν κατάφερε να αποφύγει τις αναταράξεις. Το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η ηλεκτρική ενέργεια είναι σε ανεπάρκεια.

Το τοπίο για πετρέλαιο είναι διαφορετικό, αλλά λόγω της μετατροπής του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, το πετρέλαιο έχει βρεθεί στη θύελλα. Κατά συνέπεια, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2022 κατά 10 δολάρια/βαρέλι, καθώς το περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου γίνεται πιο ανοδικό.

Από την τελευταία επικαιροποίηση των προβλέψεών της στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές του Brent έχουν σημειώσει άλμα άνω του 18%, φθάνοντας στις 20 Νοεμβρίου στα 85,82 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Πλέον προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα διαμορφωθούν στα 80 δολάρια/βαρέλι το 1ο τρίμηνο του 2022 και κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2022. Επίσης, μετά το 2022, τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολα από την άποψη της προσφοράς.

Χαλκός

Για το «κόκκινο κατασκευαστικό μέταλλο το χαλκό, οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν από το 1ο τρίμηνο του 2021, όταν η πανδημία έπληξε την παγκόσμια οικονομία, έως τον Μάιο του 2021, αλλά αυτό το εντυπωσιακό ράλι στη συνέχεια σταμάτησε και οι τιμές έχουν πτωτική τάση τους τελευταίους έξι μήνες. Η SG εξακολουθεί να έχει αρνητική στάση για το χαλκό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και βλέπει ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε χαμηλό επίπεδο στις $7.500/t το 2Q22.

Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης για το χαλκό είναι εξαιρετικά ανοδικές. Τα ορυχεία αντιμετωπίζουν χαμηλότερες περιεκτικότητες, οι οποίες θα αυξήσουν δραματικά το κόστος εξόρυξης χαλκού, και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε νέα έργα απέχουν πολύ από το να μετριάσουν την επερχόμενη εξάντληση.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κατανάλωση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς και θα προκαλέσουν ταχεία αύξηση της ζήτησης χαλκού. Θα μπορούσαμε να δούμε τιμές κατά μέσο όρο 12.500 δολάρια/τόνο μέχρι το 2025 και οι τιμές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν στα 8.500 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προβλέπει η τράπεζα.

Χρυσός

Τέλος για το «κίτρινο» μέταλλο το χρυσό, τα περιορισμένα κέρδη του χρυσού το 2021, παρά τα χαμηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό, δεν προμηνύουν κάτι καλό για τις προοπτικές του. Η γαλλική τράπεζα εξακολουθεί να είναι ελαφρώς θετική βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένει ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική. H Fed φαίνεται να είναι απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα, αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό δημιουργούν το τέλειο μείγμα αρνητικών πραγματικών επιτοκίων για τον χρυσό.

Οι οικονομολόγοι της SG βλέπουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 4,4% φέτος και στο 3,7% το 2022, με τα 10ετή επιτόκια να αυξάνονται αλλά να παραμένουν κάτω από το 2,0% στις αρχές του επόμενου έτους. Βάσει όλων αυτών, τιμή θα είναι κατά μέσο όρο 1.950 δολάρια/ουγγιά το 1ο τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια, θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά στα 1.700 δολάρια/ουγγιά το 4ο τρίμηνο του 2022, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, καταλήγει η SG.

Διαβάστε ακόμα:

Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη (pic)

Η ιταλική Ferrero συνεχίζει να ποντάρει στη ζάχαρη – Τι καινούριο ετοιμάζει η εταιρεία των $24 δισ.

Black Friday 2021: Αυτά τα προϊόντα θα αγοράσουν οι Έλληνες (γραφήματα)