Ανοδική τροχιά την Τρίτη για τα αμερικανικά χρηματιστήρια έπειτα από τη χθεσινή βουτιά λόγω κοροναϊού.

Χθες, ο Dow Jones έπεσε για περισσότερες από 450 μονάδες, ωστόσο την Τρίτη έκλεισε με κέρδη 0,66%(+187 μονάδες), σε μια προσπάθεια να μειώσει τη χθεσινή ζημιά.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,01% στις 3.276 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδη πάνω από 1,40%, στο +1,43% (+130 μονάδες).

Οι μετοχές της Apple και της Goldman Sachs σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στον Dow με κέρδη πάνω από 1,5%, ενώ τον S&P 500 «έσπρωξε» ο τεχνολογικός και χρηματοοικονομικός τομέας (+2%).

Τη Δευτέρα ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο Dow έπεσε κατά 453 μονάδες, και ο S&P 500 έχασε τουλάχιστον 1% -η πρώτη υποχώρηση μετά από 74 συνεδρίες.

Ο Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία.

«Το κλίμα ανησυχίας βρίσκεται πάλι υπό αμφισβήτηση, παρά τις ανησυχίες για τον κοροναϊό» δήλωσε ο Τέρι Σαντβεν, οικονομολόγος της αμερικανικής  Bank Wealth Management. Παρά την άνοδο, ο Σαντβεν φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναμένοντας τις επόμενες μέρες.

«Τουλάχιστον, η μεταβλητότητα που βιώνουμε τώρα είναι πιθανό να είναι η νόρμα και όχι εξαίρεση τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε.

Στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο ιός, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ενώ πάνω από 4.500 έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στις ΗΠΑ όπου έχουν επιβεβαιωθεί μερικά κρούσματα, το State Department συνέστησε στους αμερικανούς να «ξανασκεφτούν ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην Κίνα λόγω κοροναϊού». Στο ίδιο μήκος κύματος και το CDC.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω του Twitter ότι οι ΗΠΑ είναι σε στενή επικοινωνία με την Κίνα για τον ιό. «Έχουν αναφερθεί κάποια ΛΊΓΑ κρούσματα στις ΗΠΑ, αλλά ελέγχονται αυστηρά. Έχουμε προσφέρει στην Κίνα κάθε απαραίτητη βοήθεια. Οι ειδικοί μας είναι εξαιρετικοί».

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συγκεκριμένη συγκυρία μοιάζει με τον ιό SARS ΤΟ 2003 και τις οικονομικές του επιπτώσεις, καθώς τότε οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη βουτιά, μέχρι να ξανά πάρουν τα πάνω τους.

«Από επενδυτική σκοπιά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να μετρήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο και να μειώσουμε τον κίνδυνο» δήλωσε ο Νίκολας Κόλας, ιδρυτής της DataTrek. Το να συγκρίνει κανείς αυτή την κατάσταση με τον SARS ίσως να μην δουλέψει καθώς η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη θέση, πρόσθεσε.

Η Pfizer και 3Μ ανακοίνωσαν απογοητευτικά νούμερα για το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας την Τρίτη μείωση 4,9% και 5,4% αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, τo 67% των εταιρειών στον S&P 500 σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που αναμενόταν, σύμφωνα με το FactSet.

Επιπλέον, ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, μετά την ήπια άνοδο του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 131,6 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 128,2 μονάδων τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέο Tweet του άσκησε πιέσεις στην Fed σχετικά με τα επιτόκια της.

«Η Fed πρέπει να φερθεί έξυπνα και να κατεβάσει τα επιτόκια, με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες πληρώνουν λιγότερα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στην πληρωμή και την αναχρηματοδότηση του χρέους! Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός – τώρα είναι η στιγμή (με καθυστέρηση 2 ετών)! »

Απώλειες σημείωσε ο χρυσός την Τρίτη καθώς η άνοδος των δεικτών της Wall Street περιόρισε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 7,60 δολ. ή 0,5% και έκλεισε στα 1,569,80 δολ. ανά ουγγιά. Ο χρυσός έκλεισε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου του 2013.

Βουτιά σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να κατρακυλά 59,8 cents ή 3,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 17,458 δολ. ανά ουγγιά. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαρτίου να διολισθαίνει 1,7 cents ή σχεδόν 0,7% στα 2,5795 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Απριλίου πρόσθεσε 3,30 δολ. ή 0,3% στα 995 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου κέρδισε 11,50 δολ. ή 0,5% στα 2.185,10 δολ. ανά ουγγιά.

Tο συμβόλαιο του WT παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 34 cents ή 0,6% στα 53,48 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Μαρτίου κέρδισε 19 cents ή 0,3% στα 59,51 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.