(Last update 22:00)
Στο κόκκινο βρίσκονται οι κύριοι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή (29/8), καθώς οι επενδυτές μετά το νέο ρεκόρ του S&P 500 και τα ισχυρά κέρδη της Nvidia αυτή την εβδομάδα, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Στο στόχαστρο βρίσκονται δε, κυρίως τεχνολογικές μετοχές.
Άλλωστε τη Δευτέρα οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της εθνικής αργίας του Labor Day (σ.σ. αντίστοιχη με την Εργατική Πρωτομαγιά), οπότε οι επενδυτές έχουν μπροστά τους ένα τριήμερο ξεκούρασης.
.Στο ταμπλό, αυτή την ώρα, ο Dow Jones σημειώνει πτώση ο,25% στις 45.523 μονάδες, ο S&P 500 κινείται καθοδικά σε ποσοστό 0,67% και τις 6.458 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει σημαντική πτώση 1,17% φτάνοντας τις 21.450 μονάδες.
Πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης δημοσιεύτηκαν τα κρίσιμα στοιχεία που περίμενε η αγορά, τα οποία αφορούσαν τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον δείκτη πληθωρισμού που είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed.
Στην αγορά των ομολόγων το 2ετές κινείται σε θετικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 3,63%, όπως και το 10ετές που βρίσκεται στο 4,23%.
Συγκεκριμένα ο γενικός PCE ανέβηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Αντιστοίχως ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας ανέβηκε 0,3% για το μήνα και κατά 2,9% σε ετήσια βάση, κινούμενος έτσι εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
«Η Fed άνοιξε τον δρόμο για μειώσεις επιτοκίων, αλλά το μέγεθος αυτού του ανοίγματος θα εξαρτηθεί από το αν η αδυναμία της αγοράς εργασίας συνεχίσει να μοιάζει με μεγαλύτερο κίνδυνο από την άνοδο του πληθωρισμού», επεσήμανε η Έλεν Ζέντνερ της Morgan Stanley Wealth Management. «Ο σημερινός δείκτης τιμών PCE, που ήταν εντός των προβλέψεων, θα διατηρήσει την προσοχή στην αγορά εργασίας. Προς το παρόν, πάντως, οι πιθανότητες εξακολουθούν να ευνοούν μια μείωση τον Σεπτέμβριο».
Πραγματικά, παρά τις πιέσεις στις τιμές, οι traders ποντάρουν σε μετριοπαθή περικοπή των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed, τον Σεπτέμβριο.
Οι δείκτες του χρηματιστηρίου έρχονται από μια κερδοφόρα συνεδρίαση, με τον S&P 500 να κλείνει πάνω από το όριο των 6.500 μονάδων για πρώτη φορά. Τα κέρδη της Πέμπτης θέτουν τους δείκτες σε τροχιά για να κλείσουν τον Αύγουστο με κέρδη. Ο Dow Jones μετρά άνοδο της τάξεως του 3,4% τον Αύγουστο, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 2,6%. Ο τεχνολογικά βαρυσήμαντος Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,8% σε επίπεδο μήνα.
Διαβάστε ακόμη
Σπίτια–κουτιά 50 ετών με ενοίκιο 500 ευρώ για φοιτητές
Eισφορά αλληλεγγύης: Παγώνει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.