(Last update 22:00) 

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 17/9, μετά από την πολυαναμενόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed και την έκδοση του αναθεωρημένου dot plot για τις επόμενες επιτοκιακές κινήσεις της.

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα, ο Dow Jones κινείται ανοδικά σε ποσοστό 0,35% και διαπραγματεύεται στις 45.917 μονάδες αρκετά χαμηλότερα από το αρχικό ανοδικό ξέσπασμα μετά την ανακοίνωση της Fed καθώς ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις αμέσως μετά έριξε τις προσδοκίες λέγοντας ότι η μείωση των επιτοκίων της Fed αποτελεί απλώς «μείωση για λόγους διαχείρισης κινδύνου».

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κλάδος πιέζεται με επίκεντρο την Nvidia με αποτέλεσμα ο S&P 500 να σημειώνει κάμψη 0,34% στις 6.583 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,58% φτάνοντας τις 22.204 μονάδες.

Στην αγορά των ομολόγων, το διετές κινείται καθοδικά στο 3,48% όπως και το 10ετές στο 3,99%.

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων για τη φετινή χρονιά και ουσιαστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε η Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και traders. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό στοιχείο ότι “βλέπει” δύο ακόμη περικοπές μέχρι τα τέλη της χρονιάς. 

Έτσι, με περικοπή 25 μονάδων βάσης το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώθηκε στο 4% με 4,25%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Η απόφαση ελήφθη με 11 ψήφους υπέρ και 1 κατά, αριθμός που δείχνει μικρότερη διαφωνία από ό,τι περίμενε και φοβόταν η Wall Street. 

Παράλληλα η μετοχή της Nvidia σημειώνει πτώση άνω του 2,5%, μετά από δημοσίευμα των Financial Times που υποστήριξαν, επικαλούμενοι κινεζικές πηγές, ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για το Διαδίκτυο απαγόρευσε στις εγχώριες τεχνολογικές να αγοράζουν στο εξής μικροτσίπ της Nvidia.

Η είδηση έκανε άνω-κάτω τον κλάδο των ημιαγωγών και πρόσθεσε ένα ακόμη κεφάλαιο στις δύσκολες σινοαμερικανικές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, δεδομένου ότι σαφής πρόθεση του Πεκίνου είναι να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ και να μειώσει την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, δήλωσε απογοητευμένος με τις εξελίξεις και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ απόψε, στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου η βρετανική κυβέρνηση.

Το θέμα της Nvidia απέσπασε την προσοχή της αγοράς από το βασικό θέμα συζήτησης της ημέρας, που είναι βέβαια η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve και η απόφαση της για το ύψος των επιτοκίων. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι δείκτες κατέγραψαν επίσης μικρές απώλειες παραμένοντας σε κάθε περίπτωση κοντά στα υψηλά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τραμπ με τη Μελάνια στο Λονδίνο: Λαμπρές τελετές και διαδηλώσεις (pics + vid)

«Θερμοκήπιο» επενδυτικών deals το Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Διαδοχικά σφυριά και… μυστήρια για τα Ανάβρυτα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα