Αγορές

Wall Street: Μικρότερα μπόνους για τα golden boys της – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

  • Κατερίνα Κατσιδήμα


Η οικονομική κρίση χτυπά και τα υψηλόμισθα στελέχη της Wall Street – Ποιοι χάνουν αποδοχές και πόσο – Ποια είναι η πρόβλεψη για το 2021

Ενώ η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία «γονατίζει» τους ισολογισμούς εκατομμυρίων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, κάποιοι εργαζόμενοι στη Wall Street είναι πιθανό να λάβουν τελικά τα ετήσια μπόνους τους για το 2020. Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Johnson Associates, τα μπόνους που δίνονται στους εργαζομένους στο τέλος του έτους αναμένεται να μειωθούν φέτος, σε σύγκριση με το 2019, λόγω του αντίκτυπου της νόσου COVID-19 στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο αποδοχών

Συνολικά, οι απολαβές στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν μπόνους μετρητών και μερίδια μετοχών, θα μειωθούν γενικά για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο. Η μείωση μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη στα μερίδια μετοχών.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι τραπεζίτες τόσο της λιανικής όσο και της εμπορικής τραπεζικής, με τις απολαβές τους να αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον 25% έως 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι σύμβουλοι της επενδυτικής τραπεζικής που θα δουν τα μπόνους τους να μειώνονται μόνο κατά 15% έως 20%.

Οι πληρωμές για τους εργαζόμενους στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, στα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και για το προσωπικό των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, η μείωση θα είναι 5% έως 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η πανδημία έχει χτυπήσει πολλούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας και η βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Άλαν Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έκανε τη μελέτη.

Πώς οι ασταθείς αγορές επηρεάζουν τα μπόνους

Ωστόσο, ενώ οι λιανικοί και εμπορικοί τραπεζίτες και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αναμένουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να μειωθεί, οι εργαζόμενοι στους κλάδους σταθερού εισοδήματος και μετοχών τείνουν να επωφεληθούν από τις ασταθείς αγορές, που έδωσαν ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι στις πωλήσεις και στις συναλλαγές προϊόντων σταθερού εισοδήματος αναμένεται να δουν τα μπόνους να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 40% έως 45%. Ενώ το προσωπικό που εργάζεται στη διαχείριση μετοχικών χαρτοφυλακίων μπορεί να περιμένει αυξημένα μπόνους κατά 20% έως 25%.

«Οι επαγγελματίες στον κλάδο σταθερού εισοδήματος θα είναι οι πλέον κερδισμένοι καθώς η αβεβαιότητα και η υψηλή μεταβλητότητα είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συναλλαγές – ρεκόρ», σημείωσε ο Τζόνσον.

Τι μέλλει γενέσθαι το 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson Associates, αναμένει ότι η πανδημία θα συνεχίσει να πλήττει τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2021, αλλά ίσως σε μικρότερο βαθμό από ό, τι φέτος. Κατά το πρώτο εξάμηνο αναμένονται περικοπές προσωπικού, ανέφερε. Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν μέτριες αυξήσεις μισθών και ελαφρώς αυξημένα μπόνους.

Πηγή

Απόρρητο Απόρρητο