Ο… ούριος άνεμος που πνέει από την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street συντηρήθηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, φέρνοντας μάλιστα κέρδη και στον Dow Jones μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών. Όσον αφορά τον S&P 500 και τον Nasdaq είχαμε ένα déjà vu, με το σερί των ρεκόρ να συνεχίζεται!

Στο ταμπλό, ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 38.778 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,77% και τις 5.473 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 0,95% φτάνοντας τις 17.857 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές, S&P 500 συμπλήρωσε αισίως το 30στο ρεκόρ του μόνο για τη φετινή χρονιά και o Nasdaq «έπιασε» ένα θεαματικό εξαήμερο σερί νέων υψηλών.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι αναλυτές θεωρούν ήδη εφικτό πως ο Nasdaq θα ξεπεράσει άμεσα το ιστορικό όριο των 18.000 μονάδων, ενώ «βλέπουν» ως εφικτό τον στόχο των 6.000 μονάδων για τον S&P.

«Η πτώση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες πίσω από την bull market για τις μετοχές» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε νέο σημείωμα του, ο Τζούλιαν Εμάνουελ της Evercore ISI, αναθεωρώντας προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τον S&P 500 από τις 4.750 στις 6.000 μονάδες μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αναλόγως και ο Τζόναθαν Γκόλουμπ της UBS που στις προβλέψεις του ανέβασε την τιμή-στόχο για τον S&P στις 5.600 μονάδες υποστήριξε πως με όπλο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την προοπτική έναρξης των περικοπών των επιτοκίων από τη Fed, η αγορά έχει ανοδικές προοπτικές μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Βέβαια, το πότε θα ξεκινήσει η πολυπόθητη νομισματική χαλάρωση από τη Fed και σε πόσες περικοπές των επιτοκίων θα οδηγήσει παραμένει μεγάλο ερωτηματικό. Τα τελευταία θετικά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού οδήγησαν τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια αισιόδοξη άποψη, παρά το γεγονός ότι το αναθεωρημένο dot plot της Fed κατέβασε τον πήχη από τις τρεις στη μία μόνο περικοπή των επιτοκίων για φέτος.

Αναλόγως και ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Πάτρικ Χάρκερ, σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε πως θεωρεί ως σωστή μόνο μία περικοπή των επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε δύο περικοπών είτε καθόλου περικοπών, αναλόγως με την πορεία των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση συμφώνησε με τη γενική άποψη και έτερων συναδέλφων του πως το συμβούλιο θα πρέπει να δει «πολλούς ακόμη μήνες» βελτιωμένων πληθωριστικών στοιχείων πριν δώσει τις… ευλογίες του για αντιστροφή της πολιτικής.

Με τα δεδομένα αυτά, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έστειλαν το δικό τους… μήνυμα κινούμενες ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς κέρδισε έξι μονάδες στο 4,277% και του 2ετούς σκαρφάλωσε στο 4,768%.

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης πρωταγωνίστησαν στα νέα υψηλά του S&P 500 και του Nasdaq. Είναι χαρακτηριστικό πως η Microsoft και η Meta ανέβηκαν πάνω από 1% και η Apple σχεδόν 3%.

Το αστέρι της Nvidia επιβεβαίωσε τη λάμψη της με ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς μετά το split της μετοχής της έχει επιδοθεί σε νέα κούρσα, ενώ σε ανοδική τροχιά παραμένει για δεύτερη εβδομάδα η μετοχή της Broadcom που μετά το +23% της περασμένης εβδομάδας πρόσθεσε σήμερα περίπου άλλες πέντε ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας επίσης σε νέο υψηλό.

Στον αντίποδα στις μεγάλες χαμένες ήταν η μετοχή της Virgin Galactic λόγω του αντίστροφου split «1 για 20» της μετοχής της, ενώ βουτιά που ξεπέρασε το 35% κατέγραψε η μετοχή της AMC Networks. Αναλόγως το επικείμενο split της μετοχής της Chipotle έφερε πιέσεις στη μετοχή της.

Επίσης, η υποβάθμιση από την Goldman Sachs κόστισε ακριβά στη μετοχή της Louisiana Pacific Corporation, όπως και η υποβάθμιση της Shattuck Labs από την BTIG.

Διαβάστε ακόμη

Καμπανάκι ΔΝΤ για την επέλαση του ΑΙ – Προετοιμαστείτε για παγκόσμιο σοκ στην αγορά εργασίας (tweet)

Στρατηγική συνεργασία Προκοπίου – Lamda για ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό: Πώληση μετοχών αξίας €25 εκατ. στη ZEPKO

Σε ποια εταιρεία μειώνει τη συμμετοχή της η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ