Του Δημήτρη Παφίλα

Η προοπτική διακυβέρνησης της χώρας με ισχυρή πλειοψηφία είναι αυτό που αναζητούν οι ξένοι επενδυτές μέσα από ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν υπάρχει μια προοπτική διακυβέρνησης της χώρας με 160 έδρες μέσω συνεργασίας (λ.χ. Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ.), τότε αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλό μετά τις εκλογές, ειδικά αν προηγείται αρκετά η αντιπολίτευση.

Τα βασικά σενάρια, όμως, που επεξεργάζονται οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα είναι δύο σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το τελευταίο θα καθορίσει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η ελληνική αγορά είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα για αρκετούς επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, γι’ αυτό και πολλοί βλέπουν με καλό μάτι τη διόρθωση στις ξένες αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, καθώς η εγχώρια θα μείνει τότε απερίσπαστη από τη διεθνή εικόνα.

Τα δύο σενάρια αφορούν την έκταση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ενώ σε μια τρίτη εκδοχή οι επενδυτές δεν θα σπεύσουν σε προεξόφληση των εκλογών, αλλά θα περιμένουν τα αποτελέσματα. Αυτό βεβαίως δεν είναι πιθανό να συμβεί καθώς οι αγορές είναι ευαίσθητες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολιτική αλλαγή. Ετσι, σε κάθε περίπτωση, προ των εκλογών θα υπάρξει μια προεξόφληση, είτε ανοδική, είτε καθοδική.

Σενάριο Νο 1

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, εφόσον η Νέα Δημοκρατία προηγηθεί με διαφορά άνω των 7-8 μονάδων στις ευρωεκλογές, τότε θα ξεκινήσει μια ανοδική προεξόφληση στην αγορά καθώς θα αναμένεται η έλευση της νέας κυβέρνησης.

Και αυτό, όπως προσθέτουν, μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν την ίδια περίοδο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μην παραιτείται εξαντλώντας τη συνταγματική της θητεία. Ακόμα κι αν επιχειρήσει να συνεχίσει να δίνει νέες παροχές, η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου για τους ξένους επενδυτές είναι προκαθορισμένη, με την Οδό Αθηνών να καταγράφει πλαγιοανοδική πορεία. Οι εκτιμήσεις από τους ξένους επενδυτές μιλούν ακόμα και για άνοδο έως 30%, ενώ ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές αυτή μπορεί να κυμανθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ 50%-100%. Οσον αφορά τον Γενικό Δείκτη -αν και αυτό δεν ενδιαφέρει τους επενδυτές-, θα μπορούσε να φτάσει στα πρόθυρα των 981 μονάδων, με σημείο εκκίνησης τις 755 μονάδες. Στο προαναφερόμενο σενάριο, καταλύτης για την έκταση και το βάθος της ανόδου είναι αν το πρόγραμμα της Ν.Δ. εξασφαλίζει την άνοδο των αξιών (περιουσιακών στοιχείων) στην Ελλάδα. Αν και πολλοί δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη των επενδυτών, στην αντιπολίτευση μιλούν για ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο θα εξασφαλίζει κέρδη στις μετοχές, όπως χαμηλή φορολογία, ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεσματικό κράτος.

Οπως προαναφέρθηκε, ένα βασικό στοιχείο σχετικά με το παραπάνω σενάριο είναι ότι οι επενδυτές επιδιώκουν η επόμενη κυβέρνηση να διαθέτει 160 έδρες -μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ.- προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει το πρόγραμμα των αλλαγών στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά, το συμπαγές ποσοστό του 50%-60% με ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. συν το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. δίνει μια βεβαιότητα στους ξένους ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αλλαγών, καθώς το 70% διαθέτει ευρωπαϊκή προοπτική.

Σενάριο Νο 2

Το δεύτερο σενάριο αφορά την περίπτωση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να συγκρατήσει τη διαφορά στις 4-5 μονάδες από τη Ν.Δ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, παρόλο που η διαφορά είναι υψηλότερη από αυτή που είχε χάσει η κυβέρνηση Σαμαρά, όλοι σχεδόν οι παράγοντες, είτε της αγοράς, είτε πολιτικοί, εκτιμούν ότι η διακυβέρνηση θα σπεύσει να συνεχίσει τις παροχές προκειμένου να κλείσει την ψαλίδα και να επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Οπως είναι προφανές, σε αυτό το σενάριο θα επικρατήσουν οι ρευστοποιήσεις μετά τις εκλογές, αν και η νίκη ακόμα και με 4-5 μονάδες είναι πάντα νίκη για οποιαδήποτε κόμμα. Από την άλλη, ήδη οι δανειστές με διάφορες δηλώσεις τους έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι στο τέλος του χρόνου δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι και το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί.