Οι απώλειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, και είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να πληρώνει περισσότερα για τόκους από όσα εισπράττει από τους τόκους των ομολόγων που κατέχει και από τις υπηρεσίες που παρέχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι απώλειες της Fed, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσαν τελικά να διπλασιαστούν προτού υποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, ο  Ουίλιαμ Ίνγκλις, πρώην ανώτατο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας τώρα στο Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε ότι «βλέπει» μια «ανώτατη» ζημιά περίπου στα 200 δισ. δολάρια έως το 2025. Εν τω μεταξύ, ο Ντέρεκ Τανκ της εταιρείας προβλέψεων LH Meyer είπε ότι η απώλεια είναι πιθανό να είναι μεταξύ 150 και 200 δισ. δολαρίων μέχρι το 2024.

Η Fed αποτυπώνει τις ζημίες της σε αυτό που αποκαλεί «αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο», ένα λογιστικό μέτρο που υπολογίζει τι θα πρέπει τελικά να καλύψει στο μέλλον προτού μπορέσει να επιστρέψει στην συνήθη πρακτική της να επιστρέφει τα κέρδη της στο Δημόσιο.

Η απώλεια χρημάτων δεν είναι κάτι σύνηθες  για τη Fed. Αλλά την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η κατάσταση δεν βλάπτει σε καμία περίπτωση την ικανότητά της να ασκεί νομισματική πολιτική και να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Μια απώλεια χρημάτων δεν ήταν έκπληξη δεδομένης της επιθετικής εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων, η οποία ανέβασε το επιτόκιο αναφοράς από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022 στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κάνει παραμείνει.
Καταστροφή ρευστότητας

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απώλειες θα σταματήσουν να αυξάνονται, καθώς το τρέχον επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων συνεπάγεται καθαρό αρνητικό εισόδημα για αρκετό καιρό. Αντίθετα, οι απώλειες θα σταματήσουν τελικά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, η οποία συμπληρώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Για κάποιο χρονικό διάστημα η Fed επέστρεφε σημαντικά ποσά πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών και τα χρήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρώην επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι «ανησυχεί» για τις απώλειες της κεντρικής τράπεζας και «θα ήταν καλύτερα να μην το είχε κάνει αυτό». Είπε ότι πιθανότατα θα ήταν καλύτερο για την Fed να είχε κρατήσει τμήμα από το 1 τρισ. δολάρια που έδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία δεκαετία για να καλύψει το είδος των ζημιών που έχει τώρα.

Από τη στιγμή που η Fed θα σταματήσει να χάνει χρήματα, θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορέσει να αφαιρέσει το «αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο» από τα βιβλία της και να αρχίσει να επιστρέφει μετρητά στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2022, η Fed επέστρεψε 76 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2021 109 δισ. δολάρια.Επιπλέον, αυτά τα υψηλά επίπεδα κερδών συνδέονταν με τα πολύ χαμηλά ποσοστά που ίσχυαν τότε. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν η Fed θα μπορέσει να επιστρέψει σε αυτό το τοπίο, αν και ορισμένοι στην κεντρική τράπεζα, ιδίως ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να συμβεί.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις

Πληθωρισμός: Η ακρίβεια σε ένα ταψί πίτσα και ένα πιάτο κόκορα κρασάτο

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Αυστραλία μέσα στην άνοιξη – Ανησυχία για ακραία καιρικά φαινόμενα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ