Στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχουν υποχωρήσει οι δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη, τόσο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της περιοχής όσο κυρίως επειδή έχει γίνει πολύ πιο ελκυστική η εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μόλις 34 επιχειρήσεις προχώρησαν σε δημόσια εγγραφή τους στην Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του έτους, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009.

Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει τόσο με τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών, που δυσκολεύονται να προσελκύσουν αναπτυξιακές εταιρείες, αλλά και τη δυναμική ανάκαμψη της Wall Street, όπου οι δυνατότητες πρόσβασης σε «φρέσκα» κεφάλαια είναι πολύ μεγαλύτερες και οι επενδυτές πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν να επενδύσουν σε νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ελπιδοφόρα ονόματα του ευρωπαϊκού επιχειρείν στρέφονται στην αμερικανική αγορά με ενδεικτικό το παράδειγμα της ανερχόμενης βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών Arm που για τη δημόσια εγγραφή της «γύρισε» την πλάτη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επιπρόσθετα, έτερες επιχειρήσεις επιλέγουν να… μεταναστεύσουν από την Ευρώπη στις ΗΠΑ με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της εταιρείας ορυχείων χρυσού AngloGold Ashanti, η οποία αποχωρεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου για τη Wall Street, όπως και της κατασκευαστικής CRH. Θυμίζουμε, μάλιστα, πως νωρίτερα φέτος δύο από τους κορυφαίους ενεργειακούς κολοσσούς της Γηραιάς Ηπείρου, η Shell και η Total εξέφρασαν επιφυλάξεις για την παραμονή τους στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η παρατεταμένη… ανομβρία στον κλάδο των IPOs αποτυπώνεται και στις χαμηλές επιδόσεις των δημοσίων εγγραφών. Σύμφωνα με στοιχεία της Association for Financial Markets in Europe (AFME) οι δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη, κατά το πρώτο εξάμηνο, συγκέντρωσαν μόλις 2,4 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κεφαλαίων το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε πτώση κατά 42% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βέβαια, η πτωτική τάση στα IPOs ήταν παγκόσμιο φαινόμενο με την έναρξη του 2023, όπως κατέδειξε πρόσφατα και παγκόσμια έρευνα της ΕΥ. Ακόμη και η Wall Street παρουσίασε επιβράδυνση του ρυθμού των εισαγωγών με μόλις 75 IPOs που συγκέντρωσαν 11,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Όμως, η ευρωπαϊκή… φτώχεια «έπιασε» υψηλό 14 ετών!

Μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη εισαγωγή στην Ευρώπη ήταν αυτή της ρουμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Hidroelectrica, στο χρηματιστήριο Βουκουρεστίου, τον Ιούλιο, που συγκέντρωσε 1,6 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά το μεγαλύτερο μέχρι τώρα IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν αυτό της fintech CAB Payments, επίσης τον περασμένο μήνα, που απέφερε μόλις 300 εκατ. στερλίνες.

Διαβάστε ακόμη:

Η ακρίβεια οδηγεί τους Έλληνες σε οδικούς προορισμούς και εναλλακτικά νησιά (πίνακες)

Η φιλοσοφία και τα έργα ενός μεγάλου Ελληνα αρχιτέκτονα

Γιατί το μενού του Scorpios στη Μύκονο μένει στη μνήμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ