Το πρωί της Πέμπτης, στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -όσον αφορά τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ– προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Έως τις 16 Δεκεμβρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση του εμβολιασμού για να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις οι οποίες δικαιολογούν τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει στην πορεία ενημέρωση για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, για κάθε μήνα, θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο», σημείωσε ο υπ. Υγείας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτό «το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά, με βάση το δικαίωμα που δίνει ο νέος νόμος».

Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοούσαν από κάποιους οι οποίοι στηλίτευαν αυτό το «φασιστικό» -όπως έγραφαν- μέτρο, χαρακτηρίζοντας αυτή την υποχρεωτικότητα ως αποκύημα απολυταρχικών μεθόδων. Όχι με αυτά τα Ελληνικά, αλλά αυτό ήταν το «νόημα».

Νόημα εντός εισαγωγικών, αφού η αλήθεια είναι μία και κανείς δεν μπορεί να τη μεταλλάξει, όσους χαρακτηρισμούς και αν της αποδώσει. Όσο κι αν κάποιος εξυβρίσει την κυβέρνηση που πήρε αυτά τα απάνθρωπα μέτρα -με καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- όπως θα ποστάρει πολύ γλαφυρά στα social media, κάνοντας λόγο για τη γιαγιά του που «δεν μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο επειδή παίρνει μικρή σύνταξη», καλό θα ήταν να κοιτάξουμε την πραγματικότητα ίσια στα μάτια. Με τη γλώσσα των αριθμών.

83% των θανάτων από κορωνοϊό, το τελευταίο δίμηνο, αφορά ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Τον τελευταίο μήνα έκλειναν 2.600 ραντεβού, ημερησίως, οι άνω των 60. Γίνεται η αναφορά από τον πρωθυπουργό για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ και, αυτομάτως, φτάσαμε στα 27.000 ραντεβού ανά ημέρα, σύμφωνα με το υπ. Υγείας.

Κάποιος, θα μπορούσε να σκεφτεί το χουντικά αισχρό «δηλαδή, κάποιοι θέλουν βούρδουλα για να λειτουργήσουν». Ας το παρακάμψουμε, αφού -εντελώς δημοκρατικά- μπορούμε να σημειώσουμε πως για κάποιους η κοινωνική ευθύνη αποτιμάται 100 ευρώ. Ο φόβος τους μέχρι να κλείσουν το ραντεβού, για να σηκώσουν το μανίκι τους σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, κοστίζει μόνο ένα κατοστάρικο. Οι όποιες αντιρρήσεις τους κάμφθηκαν πολύ γρήγορα όταν κατάλαβαν πως η κρατική ανοχή τελείωσε.

Η Αγγλίδα συγγραφέας Τζωρτζ Έλιοτ είχε γράψει «η ευθύνη για ανοχή εναπόκειται σε αυτούς που έχουν πιο ανοιχτό μυαλό». Αλλά και πάλι θα βρίσκονταν πολλοί σήμερα οι οποίοι θα προσπαθούσαν, με συνεχή ποσταρίσματα στα προφίλ τους, να την αποδομήσουν. Εντελώς τσάμπα, βέβαια. Τσάμπα κομπορρημοσύνη, τσάμπα αντικρατική μαγκιά, μέχρι να έρθει η στιγμή να κοστολογηθεί η ανούσια αντίστασή τους, ενώ η συζήτηση περί κοινωνικής ευθύνης και του ορισμού της μπορεί να είναι αέναη και ατέρμονη.

Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο πόσο αποτιμάται, τελικά, η κοινωνική ευθύνη, αφού αποτελεί αξία ανεκτίμητη, μπορούμε να μείνουμε, απλώς, στο πόσο κοστίζει ένα λαμπερό μυαλό. Επειδή το «100», πέραν του αριθμού κλήσης στην Αστυνομία, τρομοκρατεί κάποιους μόνο σε ευρώ ανά μήνα μέσω προστίμου και όχι σε νεκρούς ανά ημέρα. Οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, εντελώς δωρεάν, να κάνουν το εμβόλιο και να σωθούν, να γλιτώσουν την κοινωνία, να στέψουν την ευθύνη τους. Κι όλα αυτά ενώ η ίδια προαναφερόμενη συγγραφέας είχε γράψει επίσης «οι πράξεις μας μάς καθορίζουν στον ίδιο βαθμό που εμείς καθορίζουμε τις πράξεις μας». Και σίγουρα όλο αυτό δεν κοστίζει μόνο 100 ευρώ