Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ είχε γράψει «προπαντός όταν οι μέρες φαίνονται ατέλειωτες, είναι που αρχίζουν τα χρόνια να περνάνε γρήγορα».

Η αλήθεια είναι ότι το 2020, που ξεψύχησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σαν ασθενής στο Μπέργκαμο -εκεί, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου ο κορωνοϊός έστησε άλλο ένα ατελείωτο death πάρτι, με μουσική υπόκρουση οιμωγές γύρω από μνήματα- ήταν στα μάτια μας μια ατελείωτη χρονιά. Ένα έτος με τόσο πυκνά γεγονότα, τα οποία σκεπάστηκαν με το πέπλο της πανδημίας, που έκαναν τις μέρες και τις νύχτες μας στην καραντίνα να περνάνε βασανιστικά αργά. Με πόνο, λυγμούς, αγωνία όχι για το αύριο, αλλά για το τώρα, το σήμερα. Το 2020 δεν διάβηκε καθόλου γρήγορα, ήταν ένα συνεχές μαρτύριο που άφησε στα σώματα και στις καρδιές μας ουλές και πληγές ανοικτές.

Αντίστοιχα, ο νέος χρόνος μπήκε χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες, με πυροτεχνήματα που έφεραν γέμιση με ολόκληρα κομμάτια lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας. Βασικά, όμως, με μια παγκόσμια ανακούφιση για αυτό που έφυγε και με τη σκέψη παύλα παραδοχή -όπως έχω γράψει ξανά- πως η ζωή οφείλει να συνεχίζεται και ας χτίζει, πολλές φορές, επάνω σε ερείπια. Το πιτσιρίκι, αυτή την ώρα, 2021 φέρνει περισσότερο 5G και «ψεκασμένες» αντιδράσεις, νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αβαντάρουν ακόμα πιο ουσιαστικά το «εξ αποστάσεως» που μας κληροδότησε ο κορωνοϊός, εδώ όπου η online ζωή μας θα μπει σε ένα άλλο επίπεδο, με συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Πραγματικότητα αναντίρρητη, όμως, θα είναι οι διπλές εκλογές στη χώρα μας κατά φθινόπωρο μεριά, ενώ κάποια χιλιόμετρα μακριά μας ένα Νησί θα δοκιμάζεται υπό το Brexit -όσο και εμείς, στον βαθμό που μας επηρεάζει- και μια καγκελάριος θα βγαίνει στη σύνταξη. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν θα έχει τη φαρσοκωμωδία που λέγεται Τραμπ, αλλά Μπάιντεν – την υγειά του να έχει, κυριολεκτικά. Κάπου εκεί θα έρχονται και ειδήσεις από την άλλη άκρη του Αιγαίου Πελάγους, από τον Ταγίπ και τους μόνιμους τσαμπουκάδες του, ενώ και η Μέση Ανατολή θα βγάζει ειδήσεις που θα μπλέκονται μέσα στην άμμο της ερήμου. Το 2021 έχει Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει Euro και, αν όλα πάνε καλά, θα έχει καλοκαίρι με μπαρ και κόσμο, σε αυτή την εποχή που λειτουργούσε πάντα σαν Κασταλία πηγή: μπαίνεις κουρελαρία, τεμάχια παζλ αμέτρητα και βγαίνεις μυημένος, καινούριος. Με μια αμυχή στο μπράτσο από βελόνα εμβολίου για τον κορωνοϊό – αλλά «και πάλι καλά» να λέμε, που υπάρχει. Και άντε τώρα να πείσεις τους αρνητές του.

Η νέα χρονιά έχει φέρει μαζί της διάφορες ανατροπές στα εργασιακά που θα τις δούμε στο επόμενο διάστημα, ευρωπαϊκούς πόρους για να ταΐσουν ιδέες και καινοτομίες, αναθεώρηση του GDPR και «βουλώματα» στα κενά του, νέες εμπορικές συμφωνίες και άλλα τόσα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Και, ίσως, αυτό να φαντάζει και λίγο γοητευτικό, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν, δεν βοηθά πουθενά το να σκεφτόμαστε αρνητικά επειδή το 2020 μας θέρισε ο κορωνοϊός. Δεν είναι δυνατό να πιστεύεις πως, πια, όλα τα περιμένεις σε αυτή τη ζωή – να αρχίσει, π.χ., να βρέχει βατράχια και να ίπτανται σμήνη από ακρίδες, όπως τρολάρουν στα social media. Στην τελική, αφού διαβάζεις αυτό το κείμενο, έπειτα από τόσα που έγιναν το παλιό-2020, όχι μόνο απλά και κυνικά είσαι ζωντανός, αλλά σίγουρα εκτίμησες -όπως όλοι μας- τη σπουδαιότητα του «να είμαστε καλά» και, πια, δεν το θεωρείς υποσυνείδητα ως δεδομένο. Και αυτό, από μόνο του, ότι όλα είναι ρευστά και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να παλεύεις για να κάνεις καλύτερη την ψυχή και τη ζωή σου, είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο γεννά αυτή η νέα χρονιά. Τόσο πολύ, που πια διαβάζεται και ακούγεται ως ευχή: καλή χρονιά με υγεία, μείνε ζωντανός – και όλα θα τα αντιμετωπίσουμε.

Υποδεχόμαστε το 2021, λοιπόν -σίγουρα θα είναι άλλο ένα έτος κατά το οποίο δεν θα πλήξουμε– και πάμε παρακάτω, πάμε γερά, με τη δύναμη που κερνάει η αισιοδοξία και σε κάνει ατρόμητο, να νιώθεις άτρωτος μέσα στη θνητότητά σου. Και επειδή ξεκίνησα αυτό το κείμενο με Καμύ, που μου έκανε παρέα – παρηγοριά όλη την περασμένη χρονιά, ας κλείσω με λίγη ακόμη γαλλική σοφία: «Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα μέσα μου ένα ακατάβλητο καλοκαίρι».

Καλή χρονιά!