Η νέα κυβέρνηση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της να επιτελέσει. Μεγάλες προκλήσεις, σύνθετα προβλήματα και πολλά καυτά ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί γρήγορα και επιτυχώς. Η βαριά όμως καθημερινή ατζέντα δε θα πρέπει να αποσπάσει τους επιτελείς του κυβερνόντος σχήματος από τη χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής για την Ελλάδα του μέλλοντος. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στην επίτευξη των 5 βασικών εθνικών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Ελλάδα να μην οδηγηθεί ποτέ ξανά σε χρεοκοπία και μνημόνιο

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Να δείξει πως είναι ένα σοβαρό κράτος. Με δημοσιονομική πειθαρχία, με ισχυρή ανάπτυξη, το οποίο θα παράγει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών.

2. Να ανακοπεί η ραγδαία μείωση του πληθυσμού, καθώς και η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Το δημογραφικό πρόβλημα εξελίσσεται σε θανάσιμη απειλή για τη συνέχεια του έθνους μας. Βεβαίως είναι πρωτίστως οικονομικό. Χρειάζεται όμως μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των νέων ζευγαριών, ώστε να αυξηθούν σταδιακά οι γεννήσεις. Επίσης, απαιτείται αξιοκρατία, φιλικό εργασιακό περιβάλλον κι όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα πείσουν τους νέους επιστήμονες να μείνουν εδώ και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους.

3. Να γίνει το κράτος φιλικό προς τους πολίτες

Αποτελεσματική, σύγχρονη δημόσια διοίκηση και δραστικά μειωμένη γραφειοκρατία. Ενίσχυση των θεσμών και επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης. Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Μόνο έτσι θα χτιστεί σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος.

4. Να εκσυγχρονιστεί η παιδεία

Να συνταχθεί ένα μακρόπνοο σχέδιο από την προσχολική έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα καλύπτει τις ανάγκες της εποχής και τις προκλήσεις τους μέλλοντος. Που θα παράγει καλλιεργημένους, μορφωμένους νέους, με ευρύ πνεύμα και κριτική σκέψη. Που δε θα εξάγει ανέργους, αλλά θα στοχεύει σε κλάδους οι οποίοι θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας.

5. Να ενισχύσει η χώρα τη διεθνή της θέση και να είναι ικανή ανά πάσα στιγμή να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Βρισκόμαστε εντός μιας εύφλεκτης γεωπολιτικά περιοχής, με συνεχείς μεταβολές, αντικρουόμενα συμφέρονται και απρόβλεπτους γείτονες… Μόνο μια ισχυρή, ενωμένη Ελλάδα με δυνατές συμμαχίες και σταθερή, αταλάντευτη εξωτερική πολιτική μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον.
Η Ελλάδα βγήκε τραυματισμένη, αλλά ζωντανή από τη δεκαετή σκληρή κρίση που βίωσε. Είναι ώρα να κλείσει τις πληγές της και να εξαλείψει τις χρόνιες παθογένειες. Πάντα με το βλέμμα στις επόμενες γενιές.

*Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι Οικονομολόγος, CFA, στέλεχος επιχειρήσεων, διδάσκων Οικονομικά στην Altium Training