Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή του πρώτου κύματος των φορολογικών -ασφαλιστικών μέτρων που ψήφισε η Κυβέρνηση στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ασφαλώς και δεν μεταβάλει δια μαγείας το κλίμα στην οικονομία όπως τουλάχιστον ήλπιζε η κυβέρνηση. Θα χρειαστεί τους επόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να επιδείξει συνέπεια και πειθαρχία στην τήρηση των προαπαιτούμενων, ώστε να αρχίσει σταδιακά να «κτίζεται» κλίμα εμπιστοσύνης.

Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει τη θετική επίδραση από την τουριστική σεζόν, ούτε και την πρόθεση της κυβέρνησης με την εκταμίευση της δόσης να διοχετεύει 700-800 εκατ. το μήνα στην αγορά, η εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας πιθανότατα θα διατηρήσει την οικονομία σε τροχιά ύφεσης. Η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων αναπόφευκτα θα υπονομεύσει την νόμιμη οικονομική δραστηριότητα. Ηδη ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital control, οι συναλλαγές άτυπα αλλά ουσιαστικά πραγματοποιούνται με δύο ταχύτητες: Ηλεκτρονικά και σε αυτές με μετρητά και συνήθως χωρίς απόδειξη. Οι τελευταίες γίνονται όλο και συχνότερα, τάση η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι νέοι φόροι καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Απρίλιος) δείχνουν μειώσεις στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος, στους φόρους κατανάλωσης όπως και στον ΦΠΑ από πετρελαιοειδή και καπνό. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για το α τρίμηνο 2016 υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2015. Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου, δείχνουν ότι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015, ενώ μείωση 3,3% παρουσίασαν σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Μόλις περάσει η κορύφωση της τουριστικής σεζόν, το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα επιδεινωθεί. Το 2016 φαίνεται ότι τελικά θα αποδειχθεί μια ακόμη χρονιά ύφεσης και οι ελπίδες ανάκαμψης θα μεταφερθούν στο 2017, εφόσον φυσικά η κυβέρνηση προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις.