Η επίδοση 16,2% που παρουσίασε σε ετήσια βάση κατά το β΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία εδραιώνει την εκτίμηση που διατυπώνουν αναλυτές διεθνών οίκων, ότι η Ελλάδα φέτος θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 7%.

Μέχρι σήμερα η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας εφέτος και καθιστά ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την οικονομία, η οποία τότε θα απέχει μια βαθμίδα από την επενδυτική.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο αποτελεί σήμερα την ομπρέλα προστασίας των ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ προφανώς δεν θα θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα χρέους και η στήριξη των ελληνικών ομολόγων με κάποιον τρόπο θα συνεχιστεί, εφόσον φυσικά η χώρα παραμείνει δεσμευμένη στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, αν φανεί ότι για οποιονδήποτε λόγο η ΕΚΤ κλείνει τη στρόφιγγα για τα ελληνικά ομόλογα, τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν με προφανείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραμείνει σταθερή στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να στηρίξει με μεταρρυθμίσεις και κατάλληλα μέτρα την οικονομική ανάπτυξη ώστε η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να λυτρωθεί από την κατ’ εξαίρεση επιλογή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Για να ανοίξει ο δρόμος και να αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, πρέπει προηγουμένως να βγούμε από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας.

Κάτι τέτοιο -σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο- θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος του προσεχούς Ιουνίου, μια εξέλιξη η οποία θα ήταν εξόχως θετική, καθώς το τέλος της αυξημένης εποπτείας θα ερχόταν ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Αυτό είναι πολύ πιθανόν να άνοιγε τον δρόμο για μια δεύτερη αναβάθμιση της οικονομίας ως το τέλος του 2022 και συνεπώς για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να αισιοδοξεί και να βλέπει με θάρρος το μέλλον σε μια ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά όπως η επόμενη, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα κληθούν να προσαρμοστούν στο τέλος της χαλάρωσης των κανόνων που έφερε η πανδημία…