Το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου, πολλοί σχολίαζαν τους αναθεωρημένους χάρτες οι οποίοι δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Το συγκεκριμένο χρώμα αποδίδει την ευνοϊκή θέση στην οποία εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για την περίοδο 21 έως 28 Ιανουαρίου.

Λίγο αργότερα -την ίδια ημέρα, πάντα στις 28 Ιανουαρίου- το Σύνταγμα πλημμύριζε από ανθρώπους που διαδήλωναν. Μπορούμε να σταθούμε στο πόσα κιλά ζύγιζαν τα αιτήματά τους, μπορούμε να συζητήσουμε το εάν έχουν δίκιο ή όχι, τις αιτιάσεις τους. Ακόμα, όμως, και αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τα κοινωνικώς δίκαια ή τα, αντιστοίχως, αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα αυτής της πορείας, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: υπήρξε συγχρωτισμός, επαφή ανθρώπων. Εν μέσω κορωνοϊού.

Πάντα στις 28 Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας συνεδρίαζε με αποκλειστικό θέμα τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν -ή να μη γίνουν- στο πλαίσιο της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη η Αττική βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, αφού τώρα αρχίζουν και φαίνονται τα κρούσματα των γιορτών -Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια- και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα κρούσματα που θα έχουν δημιουργηθεί από το νέο άνοιγμα της αγοράς. Ετσι, κάποιοι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως πρέπει να χαρακτηριστεί «κόκκινη» η Αττική -αφού πολλές περιοχές της εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέα επιβολή, νέων περιοριστικών μέτρων. Και, ξέρετε, οι επιστήμονες δεν έχουν κάποιον λόγο να κλείσουν τις επιχειρήσεις και εμάς στα σπίτια μας, δεν διακατέχονται από κανενός είδους μανία να βλέπουν άδεια την Κηφισίας από αυτοκίνητα ή την Ερμού από πολίτες. Πέραν του εμβολίου, ένας άλλος τρόπος να νικήσεις τον κορωνοϊό είναι να σπάσεις με lockdown την αλυσίδα μεταδοτικότητάς του.

Κι όμως… Αυτές τις παραπάνω προτάσεις, κάποιοι σκέφτηκαν το πρωί της Πέμπτης να τις πετάξουν στον κάδο ανακύκλωσης, μαζί με τη σχετική απαγόρευση για συναθροίσεις και διαδηλώσεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι πάνε να το γενικεύσουν κουνώντας μας το δάχτυλο ότι δεν αντιδρούμε, ότι είμαστε κατά των διαδηλώσεων, «για να μην πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης», και άλλα τέτοια φαιδρά και ανεδαφικά.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν πως υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαφωνούν μαζί τους όχι γενικά για τις διαδηλώσεις και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας, όχι για να βγάλουν «λάδι» την κυβέρνηση και να πουν πως όλα τα έχει καλώς καμωμένα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν θεωρούν πως τώρα, εν μέσω κορωνοϊού, μπορούν κάποιοι να συγχρωτίζονται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους, αλλά και των υπολοίπων.

Ναι, είναι αλήθεια. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα ενάντιοι στα αιτήματα, υποστηρίζουν τις πορείες γενικά, αλλά όχι τώρα, όχι αυτή τη χρονική στιγμή, όχι με την πανδημία επάνω από τα κεφάλια μας να ετοιμάζεται να μας βάλει ξανά σε καραντίνα. Εννοείται, το ίδιο πιστεύουν και για τον αντίστοιχο συγχρωτισμό σε εμπορικά κέντρα, malls και εμπορικούς δρόμους.

Απλώς, αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες και όσα αυτές φέρουν, θεωρώντας πως δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση με μαζώξεις στις πλατείες. Ειδικά όταν υπάρχει περίπτωση οι ίδιοι που διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα να φωνάζουν ύστερα από λίγες εβδομάδες «πού είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας;», επειδή θα έχουν γεμίσει έπειτα από συνωστισμό καταναλωτών ή διαδηλωτών. Εκτός εάν θεωρούν πως και οι επόμενοι χάρτες, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, θα συνεχίσουν να δείχνουν «πράσινη» τη χώρα μας.
Λογικά, αυτό καλείται «επαναστατική αισιοδοξία». Κυριολεκτικά…