Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή λένε, προκειμένου να απονέμεται επι ίσοις όροις. Καμία αντίρρηση δεν μπορεί να έχει κανείς επ΄ αυτού. Όπως θα δούμε, όμως, στην χώρα μας το δικαστικό σώμα συμπεριφέρεται με έναν απόλυτα αλαζονικό τρόπο, σε σύγκριση με όσα αποδίδει στην κοινωνία.

Με αποφάσεις που εκδίδουν οι ίδιοι απαιτούν να πληρωθούν αναδρομικά όταν το σύνολο της κοινωνίας έχει πληγεί είτε με το ένα τρόπο, είτε με τον άλλο. Ας δούμε, όμως, την προσφορά. Στο επιχειρηματικό πεδίο, οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις κοστίζουν δισεκατομμύρια. Το δικαστικό, όμως, σώμα δεν κινητοποιήθηκε ποτέ σοβαρά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να βγάλει αποφάσεις.

Η εικόνα είναι πανομοιότυπη: Υπάρχει ένα σοβαρό σκάνδαλο ατασθαλιών και η ανώτατη ηγεσία το αναθέτει σε ένα ανακριτή. Μέσα από χιλιάδες στοιβαγμένους φακέλλους στα γραφεία τους, οι ανακριτές καλούνται να καταλήξουν αν πρέπει να στοιχειοθετηθούν ή όχι κατηγορίες. Μερικές φορές είναι τυχεροί και έχουν την συνδρομή ορισμένων άλλων δικαστικών.

Οι αποφάσεις που βγαίνουν στο τέλος είναι γιατί κάποιοι δικαστές αξίζουν να πληρώνονται, ίσως, περισσότερα και από τα αναδρομικά. Η μεγαλύτερη, όμως, πληγή αφορά στις δικαστικές κρίσεις όταν πρόκειται για ένα δημόσιο έργο, μια δημόσια ανάθεση, μια επένδυση. Πως γίνεται όλες οι εγκρίσεις να σταματούν και να μην προχωρούν τα έργα; Τόσες πολλές συμπτώσεις; Όσο κι αν θέλει κανείς να μείνει καλοπροαίρετος δεν μπορεί.

Αν  λοιπόν εξετάσει κανείς την συνολική προσφορά θα διαπιστώσει πως υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Η δικαιοσύνη δεν είναι διαιτησία για να καλέσουμε ξένους διαιτητές όπως γινόταν τα παλιά χρόνια στο ποδοσφαιρικό κύπελλο Χριστουγέννων. Όταν κοιτάξουμε δίπλα μας, όμως, στις γειτονικές χώρες διαπιστώνουμε μια πρόοδο στον τομέα της δικαιοσύνης. Στην Ρουμανία λ.χ, για την οποία ο καθένας έχει μια ιστορία να πει για Ρουμάνους “κλέφτες”, οι διώξεις και οι φυλακίσεις σημείωσαν μια πρωτοφανή αύξηση προκειμένου να σταματήσει η διαφθορά. Ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας, πρώην ιδιοκτήτης της Στεάουα και αρχηγός κόμματος βρίσκεται στην φυλακή. Καταπάτησε χιλιάδες εκτάρια στο Βουκουρέστι μέσω διαφθοράς και όταν έβγαινε απο το σπίτι του πετούσε δολάρια στους φτωχούς. Η Ρουμανική δικαιοσύνη τον έστειλε σπίτι του, όπως και δεκάδες πολιτικούς, δημοσίους υπαλλήλους κλπ.

Πόσα χρήματα να λαμβάνει άραγε ένας Ρουμάνος ανακριτής ; Λίγα; Λίγα. Η ουσία είναι πως δεν τα ζήτησε ούτε από το Δημόσιο, ούτε κάθισε να πάρει τα δολάρια που πετούσε από το κάμπριο ο πρόεδρος της Στεάουα.

Υ.Γ Παρά τις συνεχείς φυλακίσεις, τις προάλλες στην Ρουμανία έγιναν πάλι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Από πολίτες και όχι, απο “αγανακτισμένους” Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους.