Συνήθως δεν απαντάμε σε αναγνώστες όσο κι αν είναι επικριτικοί -που δεν είναι, εκτός από τους ακραίους και φανατικούς . Αλλά συγχωρέστε με, διότι πρόκειται για το θέμα των ημερών. Ναι, αφορά το χρηματιστήριο.

Ένας επίμονος αναγνώστης μας θυμίζει ότι γράφαμε για τις 2400 μονάδες. Τω όντι. Γράψαμε τρεις φορές και με πανομοιότυπο τρόπο.      
Ξεκινήσαμε να γράφουμε τον Αύγουστο του 2013 με τίτλο “Mπήκαμε σε Bull Market “ .Αργότερα συνεχίσαμε τον Οκτώβριο  του 2013 με τίτλο ” Δικαίωμα στο όνειρο έχουν όλοι” ( για να επενδύουν όλοι) . Συνεχίσαμε τον  Μάρτιο του 2014 με τίτλο “ Στις 2400 μονάδες με Τζαμτζή, Κασσή και Nomura”.

Τις περιόδους που γράφαμε το χρηματιστήριο βρισκόταν εκεί στις 1100 -1400 μονάδες.

Και κάθε φορά γράφουμε όχι για να αγοράσει ο κόσμος μετοχές. Αλλά διότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με λοιδορίες, αλλά με νέες επιχειρήσεις και όχι επιχειρήσεις τύπου ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΛΠ

Επί 15 χρόνια από το 1999 ο Δείκτης έχει τις ίδιες εταιρείες και μόνο 7 είναι καινούργιες. Ναι, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να πάει στις 2400 μονάδες αν είχαν γίνει 3-4  πράγματα. Όπως να έχουμε ηλεκτρονικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων  στην χώρα και να ξέρει ένας επενδυτής αν θα πουλάει σε μια κανονική χώρα και όχι σε μια που οι άνεργοι γίνονται παιχνίδι σε αλητήριους δημοτικούς άρχοντες. Θα μπορούσε να φθάσει στις 2400 μονάδες, αν είχε πωληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο ΑΔΜΗΕ, η μικρή “ΔΕΗ”. Αντίθετα, τίποτα δεν έγινε από αυτά. Αν αυτών επεβλήθη ο φόρος  ΕΝΦΙΑ  και οι περισσότεροι πολίτες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.                 
Κάθε φορά υπάρχει, συμβαίνει το πισωγύρισμα. Όπως στις ευρωεκλογές του 2014 την περασμένη Άνοιξη.

Θα μου πείτε γιατί ρε φίλε θες να ανακόψεις τις ορδές συνδικαλιστών που τρώνε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων μετά τις απεργίες;   

Ναι παιδιά, αλλά από τον Ιούνιο  η αγορά έχει χάσει 30% με την ανησυχία της πολιτικής αναταραχής και αλλαγής κυβέρνησης. Τώρα οι ξένοι ομολογιούχοι που έχουν αγοράσει το ομόλογα σε τιμές 50 – 60-70 μονάδες βάσης βλέπουν ότι, θέλουμε να φύγουμε από το μνημόνιο και τα νούμερα δεν τους βγαίνουν για κάτι τέτοιο.

Απο την άλλη βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, τις δηλώσεις για το ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία ο  Σύριζα. Ακόμη και ο Τσακαλωτός να βρισκόταν στην θέση των ξένων – που έχει χαρτοφυλάκιο 2-3 εκατ. ευρώ – θα πουλούσε τα ελληνικά ομόλογα. Δεν θα περίμενε να φθάσει η απόδοση στο 7-8%.

Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα, την Αλαμουντίν και τα γλυπτά. Το Business Insider μας το λέει ξεκάθαρα: Στην κορύφωση του γεωπολιτικού δράματος έχουμε και την Ελλάδα.        

 

Υ. Γ  Υπάρχει μια πρόταση για τους ανεξάρτητους Βουλευτές αν θέλουν να πάρουν σύνταξη. Αν μαζέψουν τα χρήματα τα δικά τους, αυτά  που τους κατηγορούν και παίξουν τον Γενικό Δείκτη και ψηφίσουν τον πρόεδρο τότε θα πάρουν σύνταξη για πάντα.