Τον Μάιο του 2012 κάποιοι υπομονετικοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές τόλμησαν και αγόρασαν στα χαμηλά, τόσο ελληνικά ομόλογα, όσο και μετοχές. Ο πανικός με τις εκλογές και οι φόβοι για Grexit ήταν ο καλύτερός τους σύμβουλος.

Όταν ρέει το αίμα στους δρόμους, μόνοι τολμηροί επενδυτές είχαν τα κότσια για να αγοράσουν. Για ενάμιση χρόνο τα κέρδη που πραγματοποίησαν ήταν τεράστια. Δυο χρόνια μετά, οι ίδιοι αυτοί τολμηροί ιδιαίτερα όλοι όσοι έχουν σχέση με την Ελλάδα έχουν τραβήξει την
ρευστότητα τους εκτός αγοράς και περιμένουν, όπως και οι υπόλοιποι ξένοι.

Τι περιμένουν άραγε; Μα να αγοράσουν, αλλά όχι να εγκλωβιστούν στην χώρα όπως θα συνέβαινε αν αγόραζαν αυτές τις ημέρες.    
Οι επενδυτές είναι περαστικοί, όπως όλοι μας στην ζωή. Αν είναι κάτι φθηνό αγοράζουν. Αν όμως τους κοροϊδέψεις – όπως συνέβη με τις αυξήσεις κεφαλαίου το καλοκαίρι τότε θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να τους ξαναπείσεις να βάλουν χρήματα. Έχουν 10-20 επιλογές και δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα σε μια αγορά που σημείωσε απώλειες 21% (Γενικός Δείκτης)  μέσα σε 3 ημέρες.

Και εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα. Ποια είναι η καλύτερη ώρα τώρα για να ξαναβάλεις  χρήματα στην Ελλάδα; Μα, όταν ακουστούν χειρότερα.   
 Εκτός από τους επενδυτές υπάρχουν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Γιατί επανήλθε ο όρος Grexit όταν δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδος; Διότι τα συμφέροντα που εκπροσωπούν τα ξένα μέσα είναι ισχυρά, ως φαίνεται.

Δεν αναρωτιέται κανείς γιατί χτυπάνε το πιο φθηνό χρηματιστήριο στην Ευρώπη – σύμφωνα με τους ξένους οίκους; Πλάι στα ξένα μέσα ενημέρωσης οι ακραίες δηλώσεις των ανεξάρτητων ή μη βουλευτών δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή της στάσης  τους αργότερα. Συμπερασματικά, οι εκλογές είναι αναπόφευκτες για τους ξένους.

Όπως έγραψε ο Παπαδιαμάντης “ Η αργία εγέννησε την πενία. Η πενία έτεκε την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησεν την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου. Τότε και τώρα πάντοτε η αυτή. Τότε δια της βίας, τώρα δια του δόλου… και δια της βίας.” 1822.

Υ. Γ Τις δηλώσεις εκείνου που λέει πως θα δανειστεί από τη Ρωσία ας τις κρίνουν άλλοι πιο χαμηλού επιπέδου. Ο καθηγητής, όμως, που στέκεται στη Νέα Υόρκη και δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα κλείσει τα ΑΤΜ, είναι ένας κοινός εγκληματίας που καλοπερνά, σπαταλώντας προίκα.