Ανεξάρτητα του τι επιθυμεί ο καθένας για την ψηφοφορία της Δευτέρας – και πολλοί επιθυμούν εκλογές- υπάρχουν 2-3 πράγματα τα οποία δεν αλλάζουν και είναι κοινά για όλους τους Έλληνες. 

 Μέσα στο 2014 δεν ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος κι αυτό αποτελεί ήττα, όχι μόνο για τη συγκυβέρνηση, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά, όταν η τελευταία πιστεύει πως θα συγκληθεί διάσκεψη όπως του 1953, λες και τα δάνεια στην  Ελλάδα δόθηκαν με τον ίδιο τρόπο με την Γερμανία.

Με άλλα λόγια, δεν ξεκινήσαμε την συζήτηση για το χρέος, έτσι το βάρος μένει πάνω στην οικονομία μας. Δεν την αφήνει να ανασάνει γι’ αυτό κράτος και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η διασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες. Όχι, για να δανείσουν, επιχειρήσεις, αλλά για να στηρίξουν τα έντοκα γραμμάτια.

Τρίτο και χειρότερο για την συνέχεια είναι ότι, ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει την πιστοληπτική γραμμή – με συνέπεια να εξαρτόμαστε άμεσα από τους δανειστές. Ύστερα από τα παραπάνω, και με δεδομένη την θέση της ΕΚΤ – όχι πρόγραμμα, όχι λεφτά – η πορεία της νέας χρονιάς είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη, διότι Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Όλοι μπροστά από το έλκηθρο για να το τραβήξουμε.