Τα ψέματα τελείωσαν. Σε 13 σελίδες προαπαιτούμενα, το κουαρτέτο των δανειστών τελείωσε -με τον χειρότερο τρόπο – τον εύκολο λαϊκισμό.

Επί 6 μήνες η κυβέρνηση «διαπραγματευόταν», αλλά επί της ουσίας δεν υπήρχαν σοβαρά μέτρα. Είτε έστελνε αστείες προτάσεις για τους καλωδιωμένους εφοριακούς, είτε μέτρα για έσοδα από τον τζόγο που δεν στηρίζονταν πουθενά. Το επαναλαμβάνουμε διότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βάζει μυαλό. Το σχήμα «φορολογώ και ξοδεύω όπως θέλω» τελείωσε, όπως και το «εκλέγομαι και τζογάρω». Πάρτε παράδειγμα τη δημιουργία της «κακής» τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η δημιουργία της «κακής» τράπεζας (bad bank) θα έδινε ελπίδα και προοπτική στις τράπεζες και ολόκληρη την οικονομία. Θα αντιμετώπιζε ένα σημαντικό πρόβλημα που υφίσταται και δεν αναφερόμαστε στους μπαταχτσήδες. Τι είπαν οι ξένοι; Δεν θα κάνετε την τράπεζα με τα ευρωπαϊκά χρήματα και βρήκαν τη δικαιολογία για κρατική βοήθεια (state aid). Oυσιαστικά, όμως, τι είπαν ξεκάθαρα οι δανειστές; Δεν θα πάρετε εσείς τα ψηφαλάκια – αρχίζοντας να λέτε για προστασία πρώτης κατοικίας και αποφυγή πλειστηριασμών κλπ – χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Αντί για «κακή» τράπεζα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δημιουργήσει αγορά για τα τα Credit funds, τα vulture funds. (σ.σ. Η μη πώληση των δανείων που πανηγυρίστηκε δεόντως θα έλθει σε δεύτερη φάση )

Αρχικά, λοιπόν, δεν θα πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά τα funds θα παίρνουν προμήθεια επιτυχίας για όσα δάνεια καταστούν ενήμερα, ενώ η αρχή φερεγγυότητας θα κρίνει τους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιχειρήσεις που δεν θα κριθούν βιώσιμες θα οδηγηθούν σε εκποίηση και σε πλειστηριασμούς. Με άλλα λόγια, θα αλλάξουν “χέρια” οι επιχειρήσεις με ταχύτατες διαδικασίες. Αντί κακής τράπεζας, η κακή μας μοίρα.
Εξάλλου, οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό εργαλείο το μηδενίσαμε στην Ελλάδα, όπως τα warrants.