Το μηδέν και η καταστροφή είναι πολύ εύκολη. Ακόμα και σε 8 μήνες. Τόσο χρειάστηκε ο Παπανδρέου το 2009, τόσο και ο σύμβουλος του Βαρουφάκη το 2015. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνουμε μάρτυρα τον τελευταίο και για λάθος λόγους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι, το ” εκλέγομαι και τζογάρω” τελείωσε οριστικά. Όπως και το “φορολογώ και ξοδεύω όπως θέλω”. Αν δεν έχει τους οικονομολόγους που δημιουργούν πλούτο, ας διώξει τους σημερινούς.

Ο Λαφαζάνης θέλει να απευθύνεται στον κόσμο που παίρνει κάτω απο 1000 ευρώ, η Κωνσταντοπούλου να προσλαμβάνει αλλά να μην πληρώνει, ο Στρατούλης να παίρνει τις καταθέσεις και ο Βαρουφάκης να δρά για ίδια και αλλότρια συμφέροντα ενω γνωρίζει πως δεν θα πάει για προδοσία, αλλά πιθανώς να κατηγορηθεί, σε διεθνή δικαστήρια, για αποδεδειγμένη απομείωση κεφαλαίων.

Ακόμη και τώρα, όμως, που ο Σύριζα και ο Τσίπρας πήγαν τις Τράπεζες, την οικονομία στο μηδέν, υπάρχει ένας δρόμος επιστροφής.

Παραδέχεσαι το λάθος και από τα 86 δισ. ευρώ δάνειο, τα 11-12 δισ. θα κατευθυνθούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Τι εννοούμε ; Αντί για bail in σε καταθέσεις, ομολογιούχους, μετόχους ( που έγινε ), ας διαλέξει το bail out στις τράπεζες . Αντί τo σχέδιο – τσίρκο με τα ΙΟU’ S δώσε αξία στην Ελλάδα. Aς ρωτήσει τον κ. Τσακαλώτο για το είναι ακριβώς αυτό. Ξέρει, ίσως, και καλύτερα από τον Βαρουφάκη.

Με λίγα λόγια και χωρίς περιστροφές. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες πρέπει να γίνουν στις τιμές του 2014.Η Τράπεζα Πειραιώς στο 1,70, η Alpha Bank στο 0,65 η Εθνική στο 2,29, η Eurobank στο 0,31 κλπ. Κι αυτό τεχνικά είναι δυνατόν.

Και το 2014 η Τράπεζα Πειραιώς είχε πραγματοποιήσει την αύξηση στο 1,70 ευρώ, όπως το 2013. Τα λεφτά καλύφθηκαν και ήταν μια επιτυχία διότι η Τράπεζα απέδειξε ότι, μπόρεσε να υπερασπιστεί την αξία της.

Τι πετυχαίνεις με αυτό; Πρώτα και κύρια οι ξένοι μέτοχοι δεν θα χάσουν όσα, έχουν χάσει τώρα που πήγαν στο μηδέν. Και κυρίως θα ξαναέλθουν.

Επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, στους καταθέτες, δημιουργούνται συνθήκες να μην απολυθεί το προσωπικό των τραπεζών ( και να αυξηθεί η ανεργία ) και δίνεται η ευκαιρία στο management να αποδείξουν την όποια αξία έχουν στα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, το ΤΧΣ έχει κάθε συμφέρον να αγοράσει στις ίδιες τιμές και να πωλήσει αργότερα σε υψηλότερες τιμές. Να επιστρέψουν κάποια απο τα 40 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν, αλλά και να επιστρέψουν σε 4 τρίμηνα τα 50 δισ. ευρώ που έφυγαν τους τελευταίους μήνες. Μην ακούτε λοιπόν τους Τροϊκανούς και τους Έλληνες και ξένους πλασιέ μετοχών που θέλουν να πάρουν την Ελλάδα, δίνοντας μερικά σεντς. Αν καταστράφηκε η εμπιστοσύνη, στο χέρι μας είναι να την αποκαταστήσουμε. Δίνοντας την ευκαιρία να μην ζημιωθούν οι ξένοι, δεν πουλάς τζάμπα κομμάτια της Ελλάδας.