Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Παρά τις αδικίες με τα κόκκινα δάνεια, τις κατασχέσεις από το Δημόσιο μέσω τραπεζών η πίστη προς τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες είναι σημαντική για να ξεκινήσει εκ νέου η οικονομία. Τις προάλλες σ ένα ταξίδι στην Βόρεια Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά καθετοποιημένες επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές με τις ξένες επιχειρήσεις.

Με οργάνωση, νοικοκυρεμένα οικονομικά και χαμηλό δανεισμό, ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους ξένους ομίλους. Προσέχουν το προσωπικό, βρίσκονται εκεί στην παραγωγή, και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και αλληλοσεβασμό που είχαν παλιοί παραδοσιακοί βιομήχανοι. Προσέχουν και διαθέτουν εταιρική διακυβέρνηση προς όλους, πελάτες, συνεργάτες, εργαζόμενους. Το κοινό συμφέρον είναι να αυξάνονται παράλληλα οι εξαγωγές και οι μισθοί. Εκεί δεν λειτουργεί καμία διαταγή από το Υπουργείο Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουν ξεπεράσει μακράν την κρατική διοίκηση η οποία έχει καταρρεύσει και δεν χρειάζεται να διαμαρτύρονται έξω απο ένα υπουργείο, όπου οι υπάλληλοι φεύγουν από το μεσημέρι.

Το ίδιο σημαντική, όμως, είναι και η αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες. Είναι άδικο να χρησιμοποιηθούν άδικα μοντέλα ( επιδότηση στεγαστικών κατά το 1/3) όταν άλλοι πολίτες αποπληρώνουν κανονικά τα στεγαστικά τους, εν μέσω χίλιων δυσκολιών. Μια λύση που επίσης προήλθε από την Κύπρο και εφαρμόστηκε επιτυχώς ήταν σε επιχειρηματικά δάνεια (ξενοδοχεία) ήταν να πληρωθεί μέρος των παλαιών, για να αναληφθούν νέα.

Απέναντι σ αυτή την αυξανόμενη εμπιστοσύνη είναι κοινή παραδοχή, ότι το σημερινό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες για όλους όσοι θέλουν να επιχειρήσουν, προκειμένου να σπάσουν και μονοπώλια. Το φιάσκο, εξάλλου, με την υπόθεση Ριχάρδου δείχνει ότι, το άλλοτε “ανίκητο” κράτος που κανείς δεν μπορεί να νικήσει, γελοιοποιείται όταν η διακυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να δώσει ψευδή εικόνα ή για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Η εμπιστοσύνη, όσο αυξάνεται λοιπόν θα γεννήσει τις δυνάμεις που θα απαιτήσουν την αλλαγή σ αυτό το κράτος. Νομοτελειακά. Στο χέρι μας είναι να μην γίνει με όσα ζηλεύουμε τη βία, τα ¨κίτρινα” γιλέκα ή τους εγχώριους θρασύδειλους με τις βαριοπούλες.