Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη για τις τράπεζες, οι πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης θα θύμιζαν την εποχή του Γ. Παπανδρέου το 2009-2010 ο οποίος όταν τον ρωτούσαν στην Κωνσταντινούπολη για τα spreads απαντούσε “Ακόμη ασχολείστε με αυτά; “

Η διάθεση λοιπόν από τη νέα κυβέρνηση υπάρχει ωστόσο πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Αφού, λοιπόν , οι πρώτες δηλώσεις για το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι προσλήψεις ικανοποιούν στο εσωτερικό τους ακροατές της κυβέρνησης, μοιραία η προσοχή θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Και αναφερόμαστε στην συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί και όχι στο ελληνικό χρέος.

Οι Γερμανοί στέλνουν μηνύματα είτε μέσω των επενδυτικών τους τραπεζών ( BERENBERG ), είτε μέσω του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς. “Δεν πας στην τράπεζα σου για να ζητήσεις δάνειο, όταν το παλιό βρίσκεται στο κόκκινο. Τότε καλή τύχη” γράφει η ανάλυση της Berenberg χαρακτηρίζοντας ως αυταπάτη του ΣYΡΙΖΑ το αίτημα για κούρεμα του χρέους.

Απολύτως λογική περιγραφή από το Βerenberg, έτσι η διαγραφή μέρους του χρέους δεν συζητείται καν ούτε ως ως εκδοχή από τους εταίρους. Αντίθετα, η ίδια η τράπεζα μπορεί να σε φωνάξει για τις δόσεις , για το επιτόκιο κλπ. Ότι γράφεται και συζητείται εδώ κι ένα χρόνο. Άλλωστε δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Η λύση για το χρέος είναι έτοιμη, την γνωρίζουν μεγάλοι και μικροί αγοραστές ελληνικών ομολόγων. Απλώς δεν δίνουν το πολιτικό ΟΚ οι Γερμανοί. Ας επιστρέψουμε, όμως, στην συμφωνία η οποία πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον κ. Σούλτς δείχνει ότι, ξεκίνησε με ακραίες θέσεις, όπως κάνεις στις διαπραγματεύσεις. Το ίδιο θα κάνει και η πλευρά της Μέρκελ. Μοιραία, λοιπόν για να επιτευχθεί η συμφωνία πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός. Αποκλείεται να συμβιβαστούμε ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι, θα πάνε μέχρι τέλους σε μια κοινή γραμμή.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του μια καλή συγκυρία : Να αδράξει την ευκαιρία και η χώρα να βρεθεί από το καλοκαίρι στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης. Τότε μπορεί να στρίψει το καράβι.

Τα υπόλοιπα για συγκρούσεις, φασαρίες κλπ δεν αφορούν εμάς, αλλά ορισμένους “ιδεολόγους” που θεωρούν ότι, οι συγκρούσεις είναι πάνω από την χώρα. Οι αυταπάτες είναι για τους ιδεολόγους.