Οι πρόσφατες εκλογές στην Βρετανία δεν αποτιμήθηκαν στην χώρα μας όπως θα έπρεπε.

Δεν υπάρχει, βεβαίως, καμία σύγκριση με την Βρετανία, αλλά θυμίσουμε την αποτυχία κεϊνσιανών οικονομολόγων, όπως ο κ. Paul Krugman.

Όπως σωστά επισημαίνει ο Niall Ferguson στους Financial Times, ο Krugman προειδοποιούσε ότι, η λιτότητα στην Αγγλία θα οδηγήσει στην ύφεση, ενω τον Απρίλιο του 2014 μίλησε για “σπιράλ θανάτου αυτοκαταστροφικής λιτότητας”.

Τι συνέβη; Όσο μιλούσε ο Krugman, το έλλειμμα μειώθηκε απο 10% το 2009 σε 5,7%, και το χρέος σταθεροποιήθηκε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το ΑΕΠ. Να γιατί κέρδισαν τις εκλογές οι συντηρητικοί και να γιατί πραγματικός νικητής είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Osborne και όχι ο Cameron προσθέτει ο Ferguson.

Tα ίδια έλεγε ο Krugman και για την Γερμανία ότι, αυτή ευθύνεται για την καταστροφή της Ευρώπης σε αργή κίνηση, ότι, η φταίει η Γερμανία για την κατάσταση σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία.

Πάλι διαψεύστηκε ο Krugman καθώς τα προχθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία προχώρησαν.

Η Ελλάδα- για την οποία έχει πει τα ίδια ο Krugman- είναι μια διαφορετική περίπτωση καθώς μεσολάβησαν εκλογές και η χώρα έπεσε πάλι στην ύφεση καθώς επί τρείς μήνες “πάγωσαν” όλα. Τα ίδια με τον Krugman πιστεύει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης ο οποίος θέλει την ΕΚΤ για να επιτρέπει να εκδίδονται γραμμάτια, αλλά και την εποπτεία των τραπεζών!! Να μας δανείζουν και να υπόσχεται απ έξω απο το υπουργείο στις καθαρίστριες (τις άλλες όχι με τα κόκκινα γάντια) πως θα κανονίσει το θέμα με τον πρωθυπουργό. Προχθές, έχασε την υπομονή του και είπε ότι, “ίσως να μην βρισκόμαστε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο”. Όμως, ας επιστρέψουμε στην δική μας περίπτωση.

Η λιτότητα, για την οποία μιλά ο Κrugman σημαίνει περικοπή δαπανών, την οποία απεχθάνεται – για να μιλά αόριστα για ανάπτυξη. Αν όμως κοπούν οι δαπάνες σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και απελευθερωθεί το δυναμικό θα υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών ( λ. Χ φυσικού αερίου στην λιανική). Η λιτότητα, αφορά τον δημόσιο τομέα ο οποίος στην Ελλάδα τον απομυζούν – ακόμη και τώρα- οι εγχώριοι όμιλοι προς όφελος τους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ, ΟΛΠ ( Cosco) στις οποίες εναντιώνονται τα “αριστερά” κόμματα και οι εργαζόμενοι απέδειξαν τι δυνατότητες έχει ο ΟΤΕ ή το λιμάνι. Κερδισμένοι η Γερμανική Deutsche Telecom που πλήρωσε 28 ευρώ ανά μετοχή και ο ΟΤΕ παρουσιάζει σήμερα την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά : Ο κ. Krugman,ο κ. Βαρουφάκης εξαγγέλουν το τέλος της λιτότητας, αλλά δεν εξηγούν πώς θα έλθει ανάπτυξη στην χώρα μας μ’ ένα υπερτροφικό δημόσιο τομέα; Όλα μετατίθενται για το μέλλον. Να εξαγοράσει η Ευρώπη το ελληνικό χρέος (ΕΚΤ) και βλέπουμε. Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει να φέρνει οικονομολόγους όπως ο Krugman, ο Stiglitz ή ο Τ. Μayer με τa ΙΟU – αλλά όταν βλέπει τα δύσκολα, όπως με τις καθαρίστριες, τα μπερδεύει και χάνει την κυβέρνηση.