Η διακυβέρνηση Σύριζα οδεύει προς ένα «γύρο του θριάμβου» όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις τράπεζες και η άνοδος των μετοχών τους έως και 54% από τα χαμηλά μέσα σ’ ένα μήνα.

Η αγορά από τις 18 Ιανουαρίου δεν έχει ανέβει εντυπωσιακά, αλλά τράπεζες και επιλεγμένες μετοχές έχoυν υπεραποδώσει.

Μεθοδικά, το κυβερνητικό επιτελείο, συμφώνησε αρχικά στο σχέδιο για την πρώτη κατοικία, ενώ ακολούθησε το «δώρο» προς την Εθνική Τράπεζα με την ακύρωση του Τitlos και την ανταλλαγή επιτοκίων που θα ενισχύσει την κερδοφορία της τράπεζας.

Επιπλέον, η αναμονή του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων με το ιταλικό μοντέλο ή το σχέδιο της Τραπέζης Ελλάδος κάνει αρκετούς ξένους επενδυτές να πιστεύουν ότι, θα δοθεί χρόνος στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι, οι ξένοι επενδυτές παίζουν τα δικά τους «στοιχήματα trade», την διάθεση χρόνου για τις τράπεζες, αλλά και πιθανές εκλογές εντός Μαΐου ή και νωρίτερα. Όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές θα δημιουργηθεί ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και κάποια funds θα έχουν αρκετό απόθεμα. Τα κέρδη θα είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Για να επιστρέψουμε, όμως στον σχεδιασμό, η ελληνική Δημοκρατία έχει ως στόχο την έξοδο στις αγορές ( ήδη το δεκαετές έχει απόδοση 3,76% ) και η πιο κατάλληλη περίοδος πιθανότατα είναι μετά από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την 1Η Μαρτίου.

Ο πολιτικός στόχος, εν όψει των εκλογών θα έχει επιτευχθεί, ενώ λίγοι θα ασχολούνται αν μια κυβέρνηση θα δανειστεί με 3,9-4%, όταν η ετήσια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2% σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους και αναλυτές.

Με βάση αυτό το σενάριο, η διακυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει και από τα μέσα Μαρτίου θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών. Το αφήγημα που θα επιλεγεί θα παίξει τον ρόλο του, ωστόσο το κύριο επιχείρημα θα είναι η αποκατάσταση μιας ακόμη κανονικότητας.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, άρα οι ξένοι επενδυτές μας εμπιστεύονται για να συνεχίσουμε». Eξάλλου, το δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι το εξής: Εάν αισθάνεται ισχυρός και θεωρεί ότι θα κερδίσει θα παραμείνει μέχρι το τελευταίο λεπτό, εξαντλώντας τα περιθώρια μέχρι και τον Οκτώβριο, όπως έχει δηλώσει. Αν αντίθετα θέλει να διαχειριστεί μια ήττα τότε θα προσφύγει στις εκλογές νωρίτερα. Η εικόνα, όμως, της οικονομίας δεν είναι και η καλύτερη καθώς η κατάρρευση σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ δείχνει πως οι «βόμβες» έχουν ενεργοποιηθεί. Απλώς μένει μια ακόμα χειροτέρευση της οικονομίας, πριν αποφασιστούν δραστικές αποφάσεις.

Η εικόνα – Η άνοδος του 2019 στις τράπεζες είναι η αντεστραμμένη εικόνα του 2015

Το 2015, ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οι ελληνικές χρηματιστηριακές πρότειναν την συμμετοχή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τόσο σε Έλληνες επενδυτές, όσο και ξένους επενδυτές. Αντίθετα, μια μικρή μειοψηφία ανέμενε πτώση και αυτή ήλθε και παρά τις χαμηλές τιμές των αυξήσεων ( 0,30 της λογιστικής αξίας ) εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε μια αντεστραμμένη εικόνα καθώς οι δανειστές και ο SSM έχουν δώσει χρόνο για την μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ στην εξίσωση έχει προστεθεί η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Επιπλέον, η ελληνική Δημοκρατία επιχειρεί να εξέλθει στις αγορές και με έκδοση δεκαετίας, εξ ου η πρόσφατη άνοδος των τραπεζών και του χρηματιστηρίου από τις 617 μονάδες στις 675 μονάδες.

Τέσσερα χρόνια μετά και παρά το σορτάρισμα από τα ξένα funds οι ελληνικές τράπεζες αναδύθηκαν από τα χαμηλά έτους και κατέγραψαν άνοδο από 30% έως και 54%. Για πολλούς παρατηρητές, αυτή η ανάδυση είναι το «σήμα» ότι, κάποιοι έχουν αρχίσει να προεξοφλούν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι μετοχές της Εθνικής και Πειραιώς σημείωσαν άνοδο 42% απο τα χαμηλά τους σημεία, ενώ Alpha bank και Eurobank αυξήθηκαν κατά 34,5% και 30% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο τέσσερα χρόνια μετά και ύστερα απο συνεχείς μικρές ζημιές που γίνονται μεγάλες στο τέλος, μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές πρότειναν στις αναλύσεις τους την στροφή στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και σε ορισμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κι όμως από τα μέσα της νέας χρονιάς οι κερδισμένοι ήταν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά έτους των τραπεζικών μετοχών.

Η άνοδος των τελευταίων δείχνει ότι, μια σημαντική μερίδα επενδυτών επενδύει στην Ελλάδα, έστω και αν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κίνηση trading. Όπως επισημαίνουν ξένοι επενδυτές, οι επενδυτικές κινήσεις θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν και εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση οριοθετήσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει με την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις. Κυρίως, όμως, οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν όταν η ελληνική αγορά αναθερμανθεί και οι 14 χιλ. ενεργές μερίδες – οι οποίες κάνουν τουλάχιστον μια κίνηση τον μήνα αρχίσουν και αυξάνονται. Τόσο από το εξωτερικό όσο και απο τους καθημαγμένους Έλληνες επενδυτές.

Οι short είναι και Long

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες κινήσεις την ίδια περίοδο, περιορίστηκαν σημαντικά οι αναφορές στις ανοικτές πωλήσεις των Short funds. οι οποίοι δεν σταμάτησαν να αυξάνουν τις θέσεις τους. Ακόμη και οι ένθερμοι «οπαδοί» των short σταμάτησαν τις έντονες αναφορές για την κεφαλαιακή ανεπάρκεια που ισχυρίζονται ότι έχουν οι Ελληνικές Τράπεζες.
Μάλιστα, απο τις 20 Φεβρουαρίου επανεμφανίστηκε το Fund Μarshall Wace στην Τράπεζα Πειραιώς – ύστερα απο μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας. Μέχρι τώρα το Lansdowne Partners και το Oceanwood Capital Management σήκωναν το βάρος με ανοικτές θέσεις σε Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς ενώ επανεμφανίστηκαν και short εναντίον της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως, σχετικά με τους short και τους long παίκτες υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία η οποία δεν αντιμετωπίζεται απο τις χρηματιστηριακές αρχές. Οι Short είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τις θέσεις τους ενώ αντίθετα οι Long πρέπει να ξεπεράσουν το 5% για να έχουν την υποχρέωση της δημοσιοποίησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι παράλληλα διαθέτουν και long θέσεις στις τραπεζικές μετοχές για να εξισορροπούνται οι τυχόν ζημίες σε μια ανοδική κίνηση όπως τον περασμένο μήνα.