Από τα όσα έγιναν το σαββατοκύριακο στην πολιτική σκηνή – και έγιναν πολλά ως συνήθως – κράτησα ως πιο, σοβαρή, ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική τη σύγκρουση Σαμαρά – ΠΑΣΟΚ.
Δεν ξέρω γιατί βρήκαν αυτό το σαββατοκύριακο να τσακωθούν. Πιθανόν να προετοιμάζονται για εκλογές και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να χωρίσουν τα τσανάκια τους, γιατί θα διεκδικήσουν κάποιους ψηφοφόρους που είναι ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Όπως και να έχει όμως πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση που βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Σαμαράς κατηγόρησε τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι του έδωσαν μια «χειροβομβίδα»! Κατηγόρησε επίσης τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους του ότι έλεγαν επικίνδυνες κουταμάρες το 2009 με το «λεφτά υπάρχουν» και άρα ευθύνονται για τη χρεοκοπία.

Το ΠΑΣΟΚ φυσικά του απάντησε για τις υποκρισίες που έλεγε με τα «“ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων» κατά για την «“αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ», παρότι στη συνέχεια υιοθέτησε την πολιτική του Παπανδρέου. Υπενθύμισε και κάτι άλλο το ΠΑΣΟΚ: ότι η περίοδος 2004-2009 ήταν καταστροφική και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Οφείλω να ομολογήσω ότι για πρώτη φορά έχουν δίκιο και οι δύο, όταν κατηγορούν τον άλλο για την καταστροφή της χώρας. Επιτέλους λέγονται και κάποιες αλήθειες, που αδημονώ να τις ακούσω και στην κανονική προεκλογική περίοδο, όταν θα βγουν για τα καλά τα μαχαίρια ανάμεσά τους.

Διότι μέχρι τώρα λέγανε ότι για τη χρεοκοπία της χώρας φταίξανε όλοι οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους – και εξ αυτού μπορούν τώρα να κάνουν και τους… σωτήρες.

Φταίξανε όλες οι κοινωνικές ομάδες και ο… ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αλλά όχι το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα. Έφταιξαν, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι περιπτεράδες, οι λιμενεργάτες, γενικά οι πάντες. Και κυρίως ο… Τσίπρας, ο Δραγασάκης, ο Λαφαζάνης, γενικά η αριστερά που κυβέρνησε… ύπουλα από το παρασκήνιο, οδηγώντας τη χώρα εκεί που την οδήγησε.

Μέχρι τώρα όλοι έφταιγαν, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Διόλου ο Καραμανλής, καθόλου ο Παπανδρέου, ούτε ψήγμα ευθύνης για τον Παπαδήμο, φυσικά αθώος και ο Σαμαράς!  Οι μητσοτάκηδες αθώοι, οι παπανδρεϊκοί αθώοι, η Βούλτεψη και ο Άδωνις πάλλευκοι.

Το περασμένο σαββατοκύριακο όμως έγινε μια χρήσιμη κουβέντα: Ο Σαμαράς τα είπε μια χαρά για το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ άριστα για τον Σαμαρά.

Είναι πολύ απλό: Δεν έχουν να μοιραστούν μια επιτυχία, αλλά να ξεφορτωθούν ευθύνες για την αποτυχία τους. Κι αυτό τους κάνει να κατηγορεί ο ένας τον άλλο. Γιατί η πλειονότητα των πολιτών έχει πλέον αυτή την άποψη: ή ο ένας φταίει ή ο άλλος, πιθανόν και οι δύο. Έτσι οι δυο τους τρέχουν να αδειάσει ο ένας τον άλλον. Τι νόημα όμως έχει να αλληλοκατηγορούνται; Ο Σαμαράς και το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκαν για ένα μεγάλο κρίσιμο διάστημα για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική των μνημονίων και της τρόικας. Ο ένας στήριξε τον άλλο. Αυτό έχει σημασία, αυτό μένει στο τέλος.

Τα ψέματα λοιπόν τελειώνουν. Κι όπως λένε και στο χωριό μου «θα πουν κι αλήθεια».