Η… βιασύνη που επέδειξε η ΝΔ να επιδοθεί από την αρχή της προεκλογικής περιόδου σε μία εκστρατεία φόβου, μπορεί να ήταν και «σοφή»:

Απέτυχε τόσο γρήγορα και τόσο εκκωφαντικά αυτή η εκστρατεία, που έχει χρόνο να την αλλάξει!!! Να θέσει για παράδειγμα τα… ζητήματα της καρέτας – καρέτας και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αρκετά για να σώσει αυτό το απειλούμενο είδος. Ίσως με μία τέτοια προεκλογική προσπάθεια να βρει μεγαλύτερη κατανόηση από τους πολίτες!

Στα σοβαρά τώρα: Η προσπάθεια της ΝΔ να βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεση το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ, εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί ότι το 2015 δεν είναι πλέον 2012, στο οποίο ζουν ακόμα οι κυβερνώντες. Και ότι οι μύθοι με τους οποίους φτάσαμε ως εδώ καταρρέουν εκκωφαντικά. Ιδού 3 τέτοιοι μύθοι:

1.«Υπάρχει θέμα grexit». Μόνο στο μυαλό της Σπυράκη και του Σαμαρά, όπως αποδεικνύουν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. «Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κατάινεν. Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες όπως ο Σουλτς: «Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει». Για να τελειώνουμε: Κανείς από τους εταίρους δεν μπορεί να μας βγάλει, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγούμε. Κι αν υπάρχει αυτή η βούληση και στις δύο πλευρές, πώς θα προκύψει κάτι που δεν θέλει κανείς;

2. «Η ευρωζώνη είναι προστατευμένη πλέον να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο από το νόμισμα» και ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο». Ας δούμε τι λέει η Frankfurter Allegmeine Zeitung, επικαλούμενη το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία – σας διαβεβαιώνω ότι δεν ελέγχεται από κάποια νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ: «ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα κόστιζε περίπου 40 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit», που θα μπορούσε να ανέλθει στα 76 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ δήλωσε πως η συζήτηση που άνοιξε περί Grexit «δεν είναι καθόλου έξυπνη, αντίθετα είναι αντιπαραγωγική», σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδο από το ευρώ θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη! «Σοκ» λέει ο άνθρωπος, δεν λέει «δεν πειράζει».

Αν λοιπόν δεν αποτελούσαμε «συστημικό κίνδυνο» – άρα μας έχουν ακόμα ανάγκη – τότε γιατί γίνεται όλη αυτή η συζήτηση διεθνώς;

3. «Η Ευρώπη δεν αλλάζει και ανοήτως ο ΣΥΡΙΖΑ φαντασιώνεται ότι θα την αλλάξει». Οι δηλώσεις, οι προβληματισμοί των τελευταίων ημερών σε όλη την Ευρώπη άλλα δείχνουν. Ακόμη και οι αυστριακοί επισήμαναν για παράδειγμα ότι υπάρχει θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Πολλοί λένε ότι πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Προσοχή: Δεν λένε ότι πρέπει να υποταχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις της Μέρκελ. Λένε ότι πρέπει να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση.

Μπορεί να πει κανείς ότι όλοι αυτοί εκφράζουν – ακόμα – ένα μειοψηφικό ρεύμα στην Ευρώπη και ότι η Μέρκελ θα μείνει μέχρι τέλους ψυχρή και ανυποχώρητη. Ίσως να είναι κι έτσι. Μπορεί όμως και όχι. Μπορεί να βελτιωθούν κι άλλο οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Να δοθεί επιτέλους μία μάχη που δεν δόθηκε ποτέ: Ποτέ δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση έστω. Όσο για τη «φαντασίωση» είμαι βέβαιος ότι όσοι τα λένε, τα ίδια θα έλεγαν και το 1940: Ότι κακώς φαντασιώνεται η Ελλάδα ότι θα νικηθεί ο άξονας και επιλέγει να πει το ΟΧΙ.