Είναι απαράδεκτη έως εξοργιστική η προχειρότητα με την οποία προχώρησε η νέα ρύθμιση για τις 72-100 δόσεις στην εφορία. Η υπόθεση «σέρνεται» για εβδομάδες, παρότι είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι, να μην γνωρίζουν τελικά τι θα ισχύσει και να βρίσκονται στον αέρα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις πληρωμές τους.

Ύστερα από την έντονη κριτική που υπήρξε για την καθυστέρηση, εκπρόσωποι των αρμοδίων υπουργείων επιχείρησαν χθες με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, αλλά με διαρροές αξιωματούχων, να δώσουν μια εικόνα των ρυθμίσεων, για να δείξουν, έτσι, ότι η υπόθεση έχει προχωρήσει.  

Επιχειρήθηκε δηλαδή μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, από την κυβέρνηση, η οποία όμως, έκανε τα πράγματα μάλλον χειρότερα, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερες απορίες από όσες λύθηκαν.

Συνειδητοποίησαν, για παράδειγμα, οι αρμόδιοι ότι εν όψει της επερχόμενης ρύθμισης πολλοί φορολογούμενοι που δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στις παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν κάνει (οι οποίες γίνονταν με λιγότερες δόσεις) δεν θα πλήρωναν τον Οκτώβριο, για να επωφεληθούν από τις 100 δόσεις. Στον ίδιο «πειρασμό» πιθανόν να μπουν και αρκετοί πολίτες που δυσκολεύονται να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) για να τις ρυθμίσουν.

Είναι κάτι απολύτως λογικό αφού η πλειονότητας των οφειλετών αφήνουν σήμερα ακάλυπτες βασικές ανάγκες για να πληρώνουν την εφορία.

Για να αποφύγουν, λοιπόν, την υστέρηση στα έσοδα, δήλωναν οι αρμόδιοι ότι δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι αφήσουν απλήρωτη υφιστάμενη ρύθμιση ή άλλη υποχρέωση. Και τούτο, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και όσοι ποτέ δεν είχαν διακανονίσει τα χρέη τους.

Προκύπτει δηλαδή μια αντίφαση, αφού εάν ισχύουν οι πληροφορίες που διακινούνται ανεπισήμως, θα τιμωρηθούν κάποιοι που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να εξυπηρετήσουν με δόσεις τις οφειλές τους αλλά στην πορεία δεν τα κατάφεραν, ενώ θα διευκολυνθούν εκείνοι που άφηναν τα χρέη να συσσωρεύονται.

Είναι επίσης απορίας άξιον γιατί να γίνει μια ρύθμιση για 100 δόσεις η οποία θα απευθύνεται σε όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές του Οκτωβρίου και όχι σε εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία.

Πιθανόν οι αντιφάσεις αυτές να οφείλονται στην απουσία διευκρινίσεων.

Είναι, όμως, απαράδεκτο να αναγγέλλεται χωρίς προετοιμασία μια ρύθμιση τόσο σημαντική που αφορά οφειλές άνω των 70 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Κανονικά θα έπρεπε αφού είναι όλα έτοιμα, να ανακοινωθούν οι ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Φαίνεται, όμως, ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είχε  η πολιτική σκοπιμότητα, την οποία εξυπηρέτησε η βιαστική αναγγελία και όχι η εξυπηρέτηση των πολιτών.