Με πολλές τυμπανοκρουσίες αναγγέλθηκε η νέα ρύθμιση για τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είχε κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα απαραίτητο μέτρο, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, τη στιγμή που συσσωρεύονται καινούριες.

Η νέα ρύθμιση με 72 έως 100 αποτελεί μια έμπρακτη παραδοχή ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι υπερβολικά αυστηρό και εκτός πραγματικότητας. Μέχρι σήμερα προβλέπονται λίγες δόσεις, χωρίς ευελιξία και με διαδικασίες οι οποίες ενώ υποτίθεται ότι θα ήταν αυτόματες και απλές, οδηγούν σε ένα παραλογισμό: Οι περισσότεροι πολίτες αναγκάζονται να δηλώνουν μέσω ίντερνετ πλαστή εικόνα για την οικονομική τους κατάσταση, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τη ρύθμιση και το σύστημα να κάνει δεκτή την αίτησή τους.

Άλλος παραλογισμός της υφιστάμενης ρύθμισης είναι ότι ενώ προβλέπονταν 48 δόσεις για τα παλαιά χρέη, από τη δυνατότητα αυτή εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη ρύθμιση και την εξυπηρετούσαν κανονικά.

Τιμωρήθηκαν, δηλαδή, όσοι προσπαθούσαν να εξοφλούν τακτικά και δικαιώθηκαν όσοι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να είσαι συνεπής γιατί… θα το πληρώσεις ακριβά.

Υποδέχθηκαν, λοιπόν, οι φορολογούμενοι με ελπίδα τις ανακοινώσεις για νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις, παρόλο που πολλοί ενδιαφερόμενοι αλλά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ούτε 100 δόσεις είναι αρκετές.

Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε αυτή τη φορά. Η κατάθεση της ρύθμισης καθυστερεί, ενώ έρχονται στο φως πληροφορίες που δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Εν αναμονή της ρύθμισης, αρκετοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο τέλος του μήνα, υπολογίζοντας να τις καλύψουν με το νέο σύστημα, σε περισσότερες δόσεις.

Και είναι προφανές ότι οι περισσότεροι από όσους κάνουν κάτι τέτοιο, θα καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και όχι περιττές ή πολυτελείς δαπάνες.

Άλλοι πάλι φοβούνται ότι εάν έχουν ήδη ρύθμιση σε ισχύ ίσως να μείνουν -και πάλι- εκτός από την νέα και ευνοϊκότερη.

Ακούγεται, επίσης, ότι η ρύθμιση θα καθυστερήσει κι άλλο, αλλά και ότι θα υπάρχουν λεπτομέρειες και παραθυράκια που θα αφήνουν εκτός αρκετούς φορολογούμενους, κυρίως δε όσους έχουν ήδη ρύθμιση.

Κι όλα αυτά για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί εδώ και δύο χρόνια, τη λύση του οποίου μάλιστα παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Είναι δυνατόν να το έκανε χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους αρμοδίους;