Είναι γεγονός ότι οι μέρες που οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ και της υπόλοιπης τρόικας μπαινόβγαιναν στα υπουργεία και υπαγόρευαν πολιτικές και νόμους ανήκουν στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο «κορσές» που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα παραμένει ενεργός και το πλαίσιο συνεχίζει να είναι περιοριστικό και να προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Ειδικά το ΔΝΤ θα περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου και τα χρήματα που του οφείλουμε αποπληρώνονται πρόωρα (απομένουν περίπου άλλα 5 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, το βάρος από τα λάθη που έκανε το ΔΝΤ στην πλάτη της Ελλάδας θα ακολουθεί τη χώρα μας για αρκετά χρόνια. Τα δε πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα γι’ αυτά τα λάθη ανταμείφθηκαν με λαμπρές καριέρες. Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, πίεζε το 2010-2011 να καθυστερήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους για να μην επιβαρυνθούν οι γαλλικές τράπεζες, κίνηση που έχει αναγνωριστεί ως στρατηγικό λάθος το οποίο ακόμα πληρώνει η χώρα μας. Η κυρία Λαγκάρντ, όμως, επιβραβεύτηκε το 2011 αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, διαδεχόμενη τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ήταν υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά οδηγήθηκε σε παραίτηση υπό το βάρος ενός σεξοσκανδάλου για το οποίο τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο.

Η κυρία Λαγκάρντ είναι σήμερα πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε την πρόσφατη ιστορία, η οποία, αν μη τι άλλο, δείχνει πώς κινούνται τα γρανάζια των διεθνών μηχανισμών και ποιους εξυπηρετούν.

Ο άλλος «σοφός» του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, υπό την εποπτεία του οποίου η αντιπροσωπία του ΔΝΤ για την Ελλάδα επέβαλε την καταστροφική λιτότητα και την υπερφορολόγηση «τιμωρήθηκε» με… προαγωγή, αναλαμβάνοντας το Ευρωπαϊκό Τμήμα του οργανισμού, ενώ είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει με τις χρυσές συντάξεις και τα μπόνους που προβλέπονται για τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού.

Βέβαια, στο θέμα της Ελλάδας το ΔΝΤ έχει πλέον διαφοροποιήσει τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα. Στα θέματα αυτά, μάλιστα, φαίνεται πως επηρεάζει πλέον το ΔΝΤ ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής και Πολιτικής Tζερομίν Ζετελμάγερ, ο οποίος προτού αναλάβει καθήκοντα στο ΔΝΤ αρθρογραφούσε συστηματικά υπέρ μιας μεγάλης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα.

Δεν ήταν άλλωστε ο μόνος, αφού όλοι σχεδόν οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και τα διεθνή ινστιτούτα είχαν εντοπίσει τα λάθη, όπως τελικά έκανε και το ίδιο το ΔΝΤ μέσω επιτροπών που ανέλαβαν να αξιολογήσουν τους χειρισμούς.

Τα λάθη αλλά και οι βλαπτικοί χειρισμοί που έγιναν σκόπιμα για πολιτικούς λόγους εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν ενώ τα συμπεράσματα χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν και αναπροσαρμογές στις πολιτικές του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα επανορθώσεων απέναντι στη χώρα μας που πλήρωσε -και συνεχίζει να πληρώνει- τις συνέπειες της αχρείαστης ύφεσης η οποία πλήγωσε τις παραγωγικές δομές της χώρας και την κοινωνία.

Φαίνεται ότι ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις το γνωστό: μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.