Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα των εκλογών για την Ελλάδα, παρότι τα κόμματα που θα σχηματίσουν την κυβέρνηση είναι τα ίδια.

Το εκλογικό σώμα ψήφισε για μια κυβέρνηση που θα κάνει την καλύτερη δυνατή για τα μεσαία και αδύνατα στρώματα διαχείριση του τρίτου μνημονίου και θα διατηρήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

Ως καλύτερο διαχειριστή επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κράτησε τα ποσοστά του, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του κομματικού μηχανισμού του απεχώρησε πρόσφατα.

Η αποτυχία των αποχωρήσαντων με τη ΛΑΕ να εισέλθουν στη Βουλή δείχνει ότι η ρητορική της εξόδου από του ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο για κάτι τέτοιο δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους.

Η αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη του με μεγάλη διαφορά δείχνει ότι οι πολίτες δεν του καταλόγισαν την πρόσφατη υποχώρηση στη διαπραγμάτευση και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη δεν επέτρεπε κάτι διαφορετικό.

Επομένως, οι προσδοκίες είναι πιο ρεαλιστικές στη φάση αυτή, αλλά το εκλογικό σώμα πείστηκε από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαχειριστεί το τρίτο μνημόνιο με κοινωνική ευαισθησία και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Εκεί θα κριθεί κατά ένα μεγάλο μέρος η κυβέρνηση, καθώς το επόμενο διάστημα η πίεση για εφαρμογή σκληρών μέτρων θα είναι διαρκής.

Το «κλειδί» είναι επίσης κατά πόσον το παράλληλο πρόγραμμα για το οποίο μίλησαν προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει τους στόχους του.

Εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να συλλέξει έσοδα από τη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα, θα μπορέσει να διοχετεύσει τα χρήματα σε ισόποση μείωση φόρων.
Εάν γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι κινήσεις για απορρόφηση επενδυτικών κονδυλίων, η ανάκαμψη θα έρθει γρηγορότερα.

Εάν γίνουν γρήγορα βήματα για την δημιουργία νέων θεσμών-εργαλείων για τη χρηματοδότησή των επιχειρήσεων θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την αγορά και την απασχόληση.
Είναι πολλά τα «εάν» και δύσκολο το έργο, καθώς τους επόμενους μήνες πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα.