Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, άρχισαν και οι δυσκολίες. Από την πλευρά του ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα δανειοδότησης τώρα, αν δεν διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το αδιέξοδο αρχίζει να διαγράφεται, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, θέλουν οπωσδήποτε να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ προκειμένου, ανάμεσα στα άλλα, να αμβλυνθούν οι δυσκολίες στην έγκριση από τη γερμανική Βουλή.

Τα ασύμμετρα εμπόδια της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα, που είχαν προκαλέσει αμέτρητα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους έξι μήνες, φαίνεται ότι επανεμφανίζονται και το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί, καθώς συμμετέχει πλέον και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το καταστατικό του τελευταίου, άλλωστε, προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και σφικτές διαδικασίες για την έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά και αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει το στηριζόμενο κράτος-μέλος.

Η συγκυρία δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να εξαντλήσουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς οδηγώντας την σε παρατεταμένη διαπραγμάτευση, με τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά και δίνοντας μόνο προσωρινές λύσεις στα ζητήματα ρευστότητας, με στόχο να προκαλείται πολιτική φθορά στην ελληνική κυβέρνηση. Τέτοιες διαθέσεις αποδίδονται στους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης, ενώ σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν και στον διεθνή Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο του Grexit.

Στην ουσία, ο στόχος αυτός αντανακλά τους βαθύτερους σχεδιασμούς για καθιέρωση ενός μηχανισμού εξόδου από το ευρώ και τη μετατροπή της Ευρωζώνης σε πολιτική ένωση λιγότερων κρατών με πιο ομοιογενείς οικονομίες.

Πληροφορίες που διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο (στη συνήθως καλά πληροφορημένη «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), άλλωστε, έφεραν τον κ. Σόιμπλε να επιδιώκει τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών της Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι η τελευταία δεν μπορεί να αναλαμβάνει ολοένα σημαντικότερο πολιτικό ρόλο, ως ένα είδος ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προέβη σε μια τυπική διάψευση του δημοσιεύματος, αλλά η ουσία φαίνεται να είναι ότι οι συμβιβαστικές πρωτοβουλίες του μετριοπαθούς Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας έχουν εξοργίσει τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος ετοιμάζεται μεθοδικά για νέο γύρο αντιπαράθεσης εντός της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, με τους σχεδιασμούς Σόιμπλε συμφωνεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, οπότε η Ολλανδία θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι το σκηνικό στην Ευρωζώνη θα παραμείνει συγκρουσιακό, αλλά και ότι η εχθρικότητα προς την ελληνική πλευρά από τα συγκεκριμένα μέτωπα θα συνεχίσει να εκδηλώνεται δημιουργώντας προσκόμματα και δυσκολίες.

Υπό τέτοιες συνθήκες, είναι αμφίβολο ότι η λύση για το πρόβλημα του χρέους θα έρθει σύντομα, αλλά και ότι θα υπάρξουν προϋποθέσεις οι οποίες θα διευκολύνουν τη διενέργεια εκλογών ή άλλες πολιτικές εξελίξεις.