Οι αποφάσεις για την Ελλάδα έδειξαν ότι στην Ευρώπη διαγράφονται αλλαγές με βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες, οι οποίες διαμορφώνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τη χώρα μας.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη συνοχή του κοινού νομίσματος με ένα Grexit, ενώ κατεγράφη ένας διχασμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς η Γαλλία εμφανίστηκε αντίθετη στα γερμανικά σχέδια, υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες και έστρεψε τις αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση.
Η επιμονή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στο Grexit ανέδειξε το γεγονός ότι ο σκληρός πυρήνας του βιομηχανικού – τραπεζικού κατεστημένου της χώρας -το οποίο εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έχει ακραίους σχεδιασμούς για την Ευρωζώνη. Εχουν από καιρό γίνει γνωστές οι θέσεις ορισμένων για μετάλλαξη της Ευρωζώνης σε οικονομική ένωση λιγότερων χωρών και στο πλαίσιο αυτό η λογική του Grexit παίρνει άλλη διάσταση και προοπτική, καθώς μια τέτοια εξέλιξη στην ουσία θα εγκαθίδρυε έναν μηχανισμό εξόδου από το ευρώ και επομένως το τέλος του κοινού νομίσματος με τη σημερινή του τουλάχιστον μορφή.

Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, το σχέδιο των κύκλων που εκφράζει ο κ. Σόιμπλε να είναι η πυροδότηση εξελίξεων που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση ενός νέου ευρώ στο οποίο θα συμμετέχουν λιγότερες -επιλεγμένες- χώρες, με πιο ομοιογενείς οικονομίες, οι οποίες θα προχωρήσουν σε βαθύτερη συνεργασία, με κοινό προϋπολογισμό και ενιαίο υπουργείο Οικονομικών.

Ασφαλώς δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθεί κάποιος για τους σχεδιασμούς σε ένα τέτοιο επίπεδο, ενώ είναι σημαντικό ότι οι γερμανικές κινήσεις πυροδότησαν αντιδράσεις στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας οι οποίες ενδεχομένως να αλλάξουν τη δυναμική των συσχετισμών μακροχρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Grexit αλλά και η αποδοχή των σχεδιασμών αυτών από πολλές άλλες χώρες σημαίνουν ότι η απειλή αυτή θα πλανάται το επόμενο διάστημα καθιστώντας δυσχερή την ελληνική θέση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στην πραγματικότητα η απειλή του Grexit μπορεί να επανέρχεται ακόμα και μετά τη σύναψη της συμφωνίας, κατά την περίοδο εφαρμογής των αποφάσεων, και σε αυτή την περίπτωση θα αποτελεί μια διαρκή πηγή αβεβαιότητας η οποία θα βαραίνει το οικονομικό περιβάλλον, αλλά και την εμπιστοσύνη στο ευρώ γενικότερα.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα είναι ότι, παρόλο που η πορεία εντός ευρώ είναι δύσκολη και συναντά αρκετά αδιέξοδα, αυτή εκτός του κοινού νομίσματος είναι ακόμα πιο αβέβαιη και προβληματική.

Είναι δραματική στη χώρα μας η έλλειψη παραγωγικής δυναμικής και η εξάρτηση από τις εισαγωγές, αφού ακόμα και οι ελληνικές εξαγωγές βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες. Επιπλέον, οι βαριές βλάβες που έχει υποστεί η οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια και η απουσία αποτελεσματικών δομών στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σημαίνουν ότι η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα υπό τις παρούσες συνθήκες θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Με δεδομένο όμως ότι η πορεία του ευρώ είναι αβέβαιη πέρα και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οι σχεδιασμοί για τη χώρα μας θα πρέπει πλέον να συνυπολογίζουν όλα τα ενδεχόμενα.