Η μετάδοση της “κινεζικής γρίππης” στις παγκόσμιες αγορές θύμισε για άλλη μια φορά, ότι η διεθνής κρίση δεν έχει παρέλθει, καθώς μπορεί τα τελευταία έξι χρόνια τα χρηματιστήρια στη Δύση να κάνουν ράλι, αλλά η πραγματική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα σε όλες τις μεγάλες οικονομικές ζώνες.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι αγορές τροφοδοτήθηκαν με άφθονο “τύπωμα χρήματος”, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγόραζαν τεράστιες ποσότητες “χαρτιών” (κυρίως κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα, προκειμένου να χορηγήσουν ρευστότητα στις αγορές και να αποτρέψουν την κατάρρευση, μετά το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας το 2008.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κεντρικές τράπεζες να δημιουργήσουν μια νέα “υπέρ-φούσκα” τυπώνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία τροφοδότησαν μεγάλη άνοδο στις τιμές των “χαρτιών”. Η τιμή του δείκτη αμερικανικών μετοχών S&P 500 σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2009 μέχρι τα μέσα του 2015.

Η φούσκα των κεντρικών τραπεζών, όμως, δεν μπορεί να μεγαλώνει για πάντα. Ήδη η Fed έχει σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση και σχεδιάζει μάλιστα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα. Τη σκυτάλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο τύπωμα χρήματος την πήρε η ΕΚΤ φέτος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα προβλήματα της Κίνας, ήταν μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουν οι διεθνείς επενδυτές, ότι το ράλι που έφερε το “ντοπάρισμα” των αγορών μπορεί να αναστραφεί, οπότε οι μετοχές είναι ακριβές και πρέπει να πουληθούν.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ασφαλώς αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία, αλλά συνδυάστηκε εν προκειμένω με την ύπαρξη της χρηματοπιστωτικής φούσκας παγκοσμίως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι οικονομίες της Δύσης και κυρίως της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, παρά τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι νομισματικές αρχές μηδενίζοντας πρακτικά τα επιτόκια και τυπώνοντας χρήμα.

Η Κίνα “φρενάρει” και απειλεί να παρασύρει και τις άλλες μεγάλες οικονομικές ζώνες. Στη χώρα του Δράκου η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ανησυχούσε για την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές και την “φούσκα” του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και για την φούσκα στο κινεζικό χρηματιστήριο, το οποίο είχε ανέβει 150% από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Από ό,τι φαίνεται, οι κινεζικές αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και θα αφήσουν για αργότερα τα σχέδια εξυγίανσης και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που κρύβονται πίσω από το κινεζικό θαύμα.
Αργά ή γρήγορα, όμως, η πραγματικότητα θα χτυπήσει και πάλι την πόρτα των διεθνών αγορών.