Με άγριες διαθέσεις επανέρχεται το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και έχοντας βάλει εκ των προτέρων το θέμα του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι το δυσκολότερο κομμάτι των συζητήσεων και έχει ήδη ξεκαθαρισθεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο πριν την ικανοποιητική αξιολόγηση του προγράμματος, είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θα αργήσει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση. Θα είναι παρών βέβαια ως τεχνικός σύμβουλος στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, αφού η συμμετοχή του είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τους δανειστές.

Το θετικό της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ότι θα συνεχίσει να ασκείται μια πίεση για την ελάφρυνση του χρέους, ήτοι την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων -διότι το κούρεμα έχει πλέον αποκλειστεί.

Το κακό όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι του ταμείου είναι από τους σκληρότερους διαπραγματευτές και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η στάση τους αξιοποιήθηκε από τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης για να μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα χρειάστηκε αρκετές φορές να συνεννοηθεί απευθείας ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας και με τον πρόεδρο της Κομισιόν για να αποφευχθούν οι νάρκες που μεθοδικά τοποθετούντο από τα τεχνικά κλιμάκια.
Δεν πρέπει, επομένως, να υπερτιμάμε την επιμονή του ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους, διότι μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε μια αφορμή για να μπλοκάρουν τα πράγματα σε μια φάση που οι εναλλακτικές όλο και λιγοστεύουν.