Ήταν 28 Ιουνίου 1971 όταν ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής, Αμερικανός μηχανικός και επιχειρηματίας, ιδρυτής των εταιριών PayPal, SpaceX και Tesla Motors, Έλον Μασκ, γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Γονείς του ο Νοτιοαφρικανός Έρολ Μασκ, ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος, και η Καναδέζα Μέι Χάλντεμαν, μοντέλο και διαιτολόγος. Φυσικά, κανείς εκ των δύο δεν θα μπορούσε να φανταστεί τους επιχειρηματικούς δρόμους που θα έπαιρνε το παιδί τους.

Αλλά και ποιος θα μπορούσε

Ο Έλον, από νεαρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του τόσο στους υπολογιστές, όσο και στο επιχειρείν. Ήταν… 12 χρόνων όταν έφτιαξε ένα βιντεοπαιχνίδι και το πούλησε σ’ ένα περιοδικό πληροφορικής! Πάμε πάλι: 12 ετών! Το 1988, μετά την απόκτηση καναδικού διαβατηρίου, ο Μασκ έφυγε από τη Νότια Αφρική, επειδή δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ, μέσω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Και, βασικά, επειδή ήθελε να αναζητήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, λοιπόν, ο Μασκ -αφού έκανε ανώτατες σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον στον Καναδά- φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, στη Φιλαδέλφεια, όπου έλαβε πτυχίο Φυσικής και Οικονομικών, το 1995. Έγινε αμέσως δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, αλλά τις εγκατέλειψε ύστερα από μόλις… δύο ημέρες: ένιωθε πως το Διαδίκτυο είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες να αλλάξει την κοινωνία απ’ ό,τι η Φυσική. Κι αυτή ήταν η φυσική επιλογή του

Επιλογή του ήταν να ιδρύσει τη Zip2, εταιρεία που παρείχε χάρτες και επιχειρηματικές πληροφορίες σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Το 1999 την πούλησε στον κολοσσιαίο κατασκευαστή υπολογιστών Compaq αντί 307 εκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα ίδρυσε τη διαδικτυακή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών X.com, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε PayPal και εξειδικεύτηκε στη μεταφορά χρημάτων μέσω διαδικτύου. Το 2002 πούλησε και την PayPal στην εταιρεία ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών eBay, αντί 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όλα τα προηγούμενα -αλλά και τα υπόλοιπα που έκανε στην πορεία του- έχουν περάσει στην Ιστορία και ίσως έρθει η στιγμή που θα διδάσκονται στα Πανεπιστήμια όλης της Γης. Τα highlights του αναφέρουν ότι έβαλε αυτοκίνητα στην πρίζα με την επανάσταση των Tesla και επειδή αυτός ο πλανήτης δεν φαίνεται να τον χωρά, σκέφτηκε να μετοικήσει και σε άλλους. Άλλωστε, αυτός ο επιχειρηματίας είναι πεπεισμένος πως για να επιβιώσει και να σωθεί το ανθρώπινο είδος θα έπρεπε να επεκταθεί εκτός Γης. SpaceX (Space Exploration Technologies), οι πύραυλοι Falcon, Dragon και Grasshopper, αλλά και το Starship -διαστημικό σκάφος που έχει σχεδιαστεί να παρέχει γρήγορη μεταφορά μεταξύ πόλεων στη Γη και μεταφορές σε βάσεις στη Σελήνη και τον Άρη- έγραψαν την ιστορία του και στο Διάστημα. Εδώ, στον ανθρώπινο πολιτισμό, φροντίζει να γράφει ο ίδιος ένα κομμάτι των κατορθωμάτων του με tweets, αφού το Twitter είναι ο φυσικός χώρος του, του ανήκει.

Αλήθεια, έπειτα από όλα αυτά, τι μένει να του ευχηθεί κάποιος στα φετινά γενέθλιά του; Οι ευχές που μας δίνουν οι άνθρωποι γύρω μας κουβαλάνε κάτι από το μέλλον μας, είναι μια προβολή στα όσα επιθυμούν να μας συμβούν. Εκείνος, όμως, έχει ήδη προδιαγράψει το παρακάτω της ζωής του, το έχει ορίσει, όπως και τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Κάποιοι θα σταθούν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, στον τρόπο του, υπάρχουν υπάλληλοί του που παθαίνουν αναφυλαξία όταν τον βλέπουν, αλλά και άλλοι οι οποίοι ανάβουν φωτόσπαθα στο όνομά του – η λαμπάδα είναι πολύ λίγη για αυτόν. Είναι γεγονός πως η συμπεριφορά του είναι αρκετές φορές αλαζονική, ενώ έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να στηλιτεύει καταστάσεις, μη μπορώντας να τιθασεύσει τον εαυτό του, όντας εκρηκτικός και κυνικός. Να του ευχηθεί, λοιπόν, κάποιος, να γίνει «καλύτερος άνθρωπος»; Ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι ίσως όχι ακριβώς θεός, αλλά ημίθεος, από αυτούς που κουβαλούν τη θεία γνώση, αλλά έχουν και ανθρώπινες αδυναμίες.

Η πραγματικότητα λέει πως εκείνος είναι, κατά βάση, businessman. Σε κάθε περίπτωση, βγάζοντας από την πρίζα τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του -κανείς δεν σου πρότεινε να τον κάνεις παρέα- η ηλεκτροκίνηση, το περιβάλλον και, τελικά, η ανθρωπότητα, του χρωστά πολλά.

Για την ακρίβεια, συνιστά μια σταρούμπα επιχειρηματία που είναι δεδομένο πως ό,τι κάνει, όποιο deal κλείνει, δεν το κάνει μόνο για τα λεφτά. Είναι βέβαιο πως ούτε ο ίδιος μπορεί να αποτιμήσει το πόσο ακριβώς θα κοστίζει η υστεροφημία του, αφού αυτή δεν υπάρχει σε κανένα ράφι για να την αγοράσεις. Λογικά, και ο ίδιος θα θεωρεί πως ακόμα κι αν έχεις όλα τα λεφτά του πλανήτη, ίσως να μην μπορείς να την κάνεις να σε ακολουθεί, αν δεν κάνεις πράγματα για να την κερδίσεις. Και ίσως γι’ αυτό και να τραβάει ρότα για άλλους πλανήτες… Θεωρώντας πως και εκεί κάποτε, όχι μόνο στη Γη, θα τον μνημονεύουν…