Για ποιο λόγο βγήκε ο υπουργός Οικονομικών και είπε ευθαρσώς κάτι που κυκλοφορούσε ούτως ή άλλως ως δυσμενές σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Γιατί βγήκε στους Financial Times και είπε ότι αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση πριν εκπνεύσει το 2015, θα γίνει «κούρεμα» στις μεγάλες καταθέσεις; Για να ρίξει τις τραπεζικές μετοχές περαιτέρω στο βάραθρο; Όχι, αυτό ήταν αναμενόμενη και παράπλευρη συνέπεια. Τι σημασία έχει άλλωστε για την κυβέρνηση της Αριστεράς το τι θα γίνει με τις τραπεζικές μετοχές και τις τράπεζες εν γένει; Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Φίλης, όντας τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής απάντησε σε τηλεθεατή που τον ρώτησε τι θα γίνει αν κλείσουν οι τράπεζες «τι σας νοιάζει; Έχετε καταθέσεις στην τράπεζα;» Δηλώσεις τέτοιου είδους είναι ενδεικτικές για πολλά πράγματα, τα οποία δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε στην παρούσα φάση.

Και για να επανέλθουμε: Γιατί τα πλέον επίσημα χείλη, ήτοι του υπουργού Οικονομικών, είπαν ότι θα γίνει bail in; Για τον συνήθη λόγο: γίνεται Κασσάνδρα και προβλέπει δεινά που θα βγουν αληθινά.

Πολύ φοβόμαστε ότι ανακεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει εντός του 2015, με συνέπεια να μετατεθεί για το 2016, οπότε και θα ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ που προβλέπει δυνατότητα «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ. Κι έτσι, η «νέα – παλιά» κυβέρνηση θα μπορεί να επαίρεται ότι αυτή τουλάχιστον τη δέσμευσή του προς τον λαό την τήρησε μέχρι κεραίας: τιμώρησε τους πλούσιους και τους αφαίρεσε τις παχυλές καταθέσεις, προς τέρψιν των… φτωχών και της αρένας.