Πόσο εύκολο είναι Ισραήλ και Ιράν να ανταλλάσσουν χτυπήματα χωρίς να γενικευτεί η σύρραξη; Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αναζητούν μαζί με τη διεθνή κοινότητα και οι αγορές, με τις τελευταίες -προς το παρόν τουλάχιστον- να δείχνουν σχετική ψυχραιμία. Πετρέλαιο και χρυσός δεν κινήθηκαν έντονα ανοδικά ούτε και τα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε εκτός ελέγχου πτώση που θα προκαλούσε ένα τέτοιας κλίμακας γεγονός.

Οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι το σενάριο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή με παρατεταμένη διάρκεια και ευρύτερη εμπλοκή χωρών συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες. Δείχνουν να ποντάρουν σε μια “λελογισμένη” και “εντός ορίων” αντίδραση από το Ισραήλ. Το αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης προς το Ισραήλ αποδώσουν, θα φανεί το επόμενο διάστημα καθώς οι πρώτες ημέρες μιας σοβαρής κρίσης είναι πάντα πιο επίφοβες.

Τη σχετική ψυχραιμία των ξένων αγορών δεν ακολουθεί το χρηματιστήριο της Αθήνας που υπεραντιδρά ακολουθώντας μια έντονα καθοδική πορεία. Κατά τους χρηματιστές αυτή η έλλειψη ψυχραιμίας του ΧΑ τροφοδοτείται κυρίως από εγχώριες πωλήσεις και πολύ λιγότερο από εντολές ξένων θεσμικών.

Η υπεραντίδραση που έχει ως προεξοφλητικός μηχανισμός το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά σε αυτή τη φάση που η κατάσταση είναι ρευστή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σημαντικότερης -προς το παρόν πάντοτε – οικονομικής απειλής που δημιουργεί για την Ελλάδα η κρίση. Όσο οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αυξητικές τάσεις αλλά σε περιορισμένο εύρος, η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επηρεαστεί δραστικά και ειδικά αν τελικά η κρίση εκτονωθεί σύντομα.

Ωστόσο ο κίνδυνος είναι, με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή και ενόψει Πάσχα, οι τιμές στην Ελλάδα να αυξηθούν κερδοσκοπικά και αδικαιολόγητα. Δηλαδή, η εμπλοκή Ιράν – Ισραήλ να γίνει ευκαιρία για ανατιμήσεις καυσίμων, μεταφορικού κόστους και προϊόντων κατά τη συνήθη πρακτική της ελληνικής αγοράς, όπου η παραμικρή άνοδος στις τιμές της βενζίνης περνά αμέσως στο πρατήριο, αλλά η πτώση πάντοτε με σημαντική χρονοκαθυστέρηση κι εφόσον η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου είναι εκτεταμένη.