Μακριά από τον κίνδυνο ύφεσης φαίνεται να βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με διάφορα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες. Οπως για παράδειγμα οι τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων και τα πολύ αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν ταχύτερα τον μήνα που πέρασε και είναι αυξημένες κατά 1,5 δισ. από την αρχή του έτους και περίπου 900 εκατ. τον Ιούνιο, ενώ η αύξησή τους σε σχέση με το 2019 που ξεκίνησε η πανδημία φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι επίσης αυξημένα, με εντυπωσιακότερη αύξηση αυτή του τζίρου του Ομίλου Μυτιληναίου, που έφτασε το 116% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, αλλά και των κερδών του εξαμήνου που έφτασαν τα 166 εκατ. έναντι 77 πέρυσι την ίδια περίοδο και τις επενδύσεις του να ξεπερνούν τα 280 εκατομμύρια.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες -οι οποίοι πάντα γκρινιάζουν και κλαίγονται- ομολογούν ότι η τουριστική κίνηση φέτος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο (αλλά φυσικά τα λεφτά δεν τους φτάνουν). Και για να λέμε την αλήθεια, το πλήθος των Ελλήνων που βρίσκονται στα νησιά για διακοπές, η απόλυτη πληρότητα των δωματίων σε όλους τους προορισμούς, αλλά και η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας που δεν σταματάει παρά την αύξηση των τιμών των καυσίμων δεν δείχνουν καθόλου μια οικονομία που κινδυνεύει από ύφεση.

Ο πληθωρισμός, βεβαίως, βοηθούμενος και από την ευκαιριακή κερδοσκοπία όλων μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα και αναγκάζει την κυβέρνηση να καλύψει με επιδοτήσεις μεγάλο μέρος από αυτά που χάνονται λόγω ενεργειακής κρίσης.

Πάντως, σε αυτή τη συγκυρία, η δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς «προβληματική» επειδή στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και λιγότερο στην παραγωγή, μάλλον προστατεύει από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι περιορισμένες και η επάρκειά μας σχετικά ικανοποιητική. Ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ενέργειας τους επόμενους μήνες, μάλλον δεν θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ούτε στις επιχειρήσεις, ούτε στα νοικοκυριά και εφόσον το κράτος διαθέτει το χρήμα για να καλύψει τουλάχιστον τους πιο ευάλωτους, περιμένουμε ότι ο χειμώνας θα κυλήσει δύσκολα μεν, αλλά χωρίς καταστροφές που ενδεχομένως να πλήξουν άλλες βορειότερες βιομηχανικές ευρωπαϊκές χώρες.

Πολιτικά, το θερμόμετρο πέφτει με το κλείσιμο της Βουλής και αναμένεται ότι από τέλος Σεπτεμβρίου, που θα έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι πολιτευτές, θα αρχίσει ξανά να ανεβαίνει η ένταση, με δεδομένο ότι θα βρισκόμαστε ήδη πλέον σε προεκλογικό δωδεκάμηνο. Πολλά πράγματα μένουν να ξεκαθαρίσουν, κυρίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευρισκόμενο ανάμεσα σε δύο «μονομάχους», πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι και αυτό δίνει τη μάχη, ότι δηλαδή οι μονομάχοι δεν είναι δύο αλλά τρεις. Η απουσία στο εξωτερικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη δεν βοηθάει διότι λείπει από όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες και οι ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν (ή μάλλον πρώτα να πειστούν για να το διαλέξουν) ένα κόμμα που ουσιαστικά δεν είναι εδώ. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει να είναι ούτε εδώ, ούτε ενωμένο, ούτε δυνατό, διότι, εκτός του ότι ο Ανδρουλάκης είναι απών, δεν έχει διαλέξει κάποια στελέχη με στοιχειώδη έστω αναγνώριση εκτός κομματικού μηχανισμού, τα οποία θα αποτελέσουν την ομάδα κρούσης των εκλογών.

Και ενώ με τις εκλογές ανάδειξης αρχηγού του κόμματος, ο κόσμος έδωσε το σήμα ότι ενδιαφέρεται για το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης δεν εκμεταλλεύτηκε αυτό το ενδιαφέρον. Η δημιουργία μιας ευρείας ομάδας υποψηφίων που εκπροσωπούν τις αρχές, την ιστορία και τους στόχους του κόμματος είναι άμεσα αναγκαία. Καθώς και η διαμόρφωση καθαρών πολιτικών θέσεων που θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους να αξιολογήσουν το ΠΑΣΟΚ και να το διαλέξουν στις εκλογές.

Εάν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει στους εξαιρετικά χαλαρούς ρυθμούς του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μεγάλος ευνοημένος διότι θα ξαναπάρει πίσω όσους ψηφοφόρους σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Και η Ν.Δ. θα είναι επίσης κερδισμένη, ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αφού ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ πάρει αρκετές ψήφους την πρώτη Κυριακή, κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους τη δεύτερη λόγω πόλωσης. Για να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, πρέπει την πρώτη Κυριακή να απειλήσει καθαρά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται – ενώ διακρινόταν ως εφικτό ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, αυτό που πρέπει να περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη -διότι τώρα ουδείς ασχολείται με την οικονομία και την πολιτική και όποιος ασχολείται κακώς ασχολείται, αντί να κολυμπάει για να φορτώσει τις μπαταρίες- είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρώει τα εισοδήματα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει τις απώλειες, ότι ελλείψεις ενέργειας δεν θα έχουμε, ότι σε ύφεση δεν θα μπούμε και ότι πολιτικά αν δεν αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ, το 2023 θα έχουμε εκλογές πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.