Το ερώτημα θέτουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα οικονομικά θέλοντας να υπονοήσουν ότι, για να αναπτυχθεί μια οικονομία χρειάζεται πολλά περισσότερα και όχι μέτρα μόνο για την οικοδομή.

Ύστερα από μια δεκαετή κρίση, όμως, η οποία έχει κτυπήσει την αγορά ακινήτων είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η συγκεκριμένη αγορά, αρκεί να πάμε στο άλλο άκρο όπως συνέβη στο παρελθόν.

Ήδη όσοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη αγορά παρατηρούν ότι, η ζήτηση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, όπου οι υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες μεταπώλησης.

Η οικονομία, λοιπόν, δεν είναι μόνο η οικοδομή επειδή σ αυτή απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών. Στο σημερινό περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι, οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που συνδυάζουν την τεχνολογία και εφαρμόζονται παγκοσμίως.

Γι αυτό οι μεγαλύτεροι όμιλοι καταβάλλουν υπεραξίες για να τις αποκτήσουν, και να τις μεταφέρουν στις χώρες τους * βλέπε beat * Tα παραδείγματα στην Ελλάδα δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν και υποδεικνύουν πως οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια λοιπόν πρέπει να πάνε ένα βήμα παραπάνω, εφαρμόζοντας ότι, κάνουν τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια επιχειρηματικής καινοτομίας ενισχύοντας τις ιδέες οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια μπορούν να προέλθουν από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα όσες επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για διάφορους λόγους.

Τότε θα πείσουν πραγματικά τους περισσότερους Έλληνες όταν ισχυρίζονται πως αν δεν το έκαναν θα έθεταν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις, εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού. Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται να στηρίξουν έμπρακτα την ανόρθωση της οικονομίας όταν η μείωση φόρων θα έχει απτά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή οι ασχολούμενοι με το χρηματιστήριο και την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων γνωρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω στα συνταξιοδοτικά ταμεία εξαιτίας των ατασθαλιών του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, το Νορβηγικό συνταξιοδοτικό Ταμείο, ένα απο τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κατέχει μετοχές ελληνικής εισηγμένης- Ευδαπ-. Αν τα ασφαλιστικά ταμεία ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια απο άστοχες επενδύσεις υπάρχουν οι τρόποι υπέρβασης, όπως η συμμετοχή τους σε έργα παραχώρησης, σε ΣΔΙΤ, και γενικότερα σε έργα που παράγουν σταθερά έσοδα.

Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε τον τρόχο. Όλα αυτά εφαρμόζονται στο εξωτερικό, και πληρώνουν τις συντάξεις απο τα δικά μας έσοδα. Γιατί όχι και στην Ελλάδα ;