Χωρίς εισιτήριο επιστροφής, στα λάθη ή στις ευκαιρίες της πρόσφατης διαδρομής τους, μπαίνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Οι δυνατότητες, οι αντοχές τους και τα στοιχήματα παίρνουν την τελική τους μορφή και παρότι και αυτή η κάλπη ενδεχομένως να κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν και ετοιμάζονται με περισσότερες βεβαιότητες πλέον για τη διαχείριση της νέας μετεκλογικής περιόδου.
Τα εκλογικά σενάρια είναι πάνω από δύο για το κάθε κόμμα. Την ίδια ώρα το ερώτημα που αφορά στην πρόβλεψη για το εύρος της συμμετοχής/αποχής είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ειδικοί αναλυτές και δημοσκόποι θυμίζουν δε, ότι το exit poll μετά τις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2023 έδειξε ότι ένας στους δέκα ψηφοφόρους «κλείδωσε» την απόφασή του για την κάλπη της 25ης Ιουνίου μόλις την τελευταία εβδομάδα. Τότε, περίπου το 50% απάντησε ότι αποφάσισε ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα, ενώ ένας στους τέσσερις είχε αποφασίσει τι θα ψηφίσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου!
Στις περσινές εκλογές οι νέοι ψήφισαν όπως οι μεγαλύτεροι- η σειρά των πολιτικών τους επιλογών δηλαδή, ήταν αρκετά κοντά σε αυτήν των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων. «Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από την κατηγορία 17-24 μέχρι και την κατηγορία 65 και άνω -χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση- η σειρά τουλάχιστον των τεσσάρων πρώτων κομμάτων είναι ακριβώς η ίδια, κάτι που δείχνει ότι οι επιλογές ακόμη και των νεότερων ηλικιακά ομάδων ακολούθησαν την ίδια σειρά επιλογών των μεγαλύτερων, χωρίς έντονες διαφορές ή ακρότητες», παρατηρούσε δυο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse Γιώργος Αράπογλου, ενώ και άλλοι δημοσκόποι σημείωναν τις ομοιότητες και τις διαφορές της τάσης ανά ηλικία, απασχόληση και περιοχή. Έδιναν χρήσιμα στοιχεία για ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σε αυτήν τη φάση – 24 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές- κερδίζουν χώρο και χρόνο ακόμη, μόνο οι προβλέψεις. Στη δημοσκόπηση για παράδειγμα (πρώτη μετά από το Πάσχα) της MRB, που προβλήθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα. Η κυβερνητική παράταξη ανεβάζει τα ποσοστά της και διευρύνει τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ μένει τρίτο, αλλά σημειώνει άνοδο και μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά. Η Ελληνική Λύση ξύνει το διψήφιο ποσοστό και η Νέα Αριστερά φαίνεται ότι θα εκλέξει ευρωβουλευτή. Συγκεκριμένα στην αναγωγή στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία γράφει 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται δύο μονάδες πίσω με 14%, η Ελληνική Λύση φτάνει στο 9,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, η Νέα Αριστερά με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, η ΝΙΚΗ με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,8%, οι Δημοκράτες με 2,4% και τα άλλα κόμματα με 2,3%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά αλλά τον περνά με βραχεία κεφαλή ο κανένας: ο πρωθυπουργός γράφει 27,8% και ο κανένας 28,4%. Ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί με το μονοψήφιο 8,8% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%.
Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να διατηρεί την κυρίαρχη εικόνα της, αφού το δεύτερο κόμμα που διαγκωνίζεται με το τρίτο για τη διατήρηση της δεύτερης θέσης στην κατάταξη, συνεχίζει να ακολουθεί σε απόσταση 16 μονάδων και πλέον. Ένα από τα βασικά στοιχήματα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία είναι να περιορίσει την αποχή και δη την αποχή που έχει συγκεκριμένο προφίλ και «θυμίζει» τη διαμαρτυρία και τη στάση που κράτησαν ψηφοφόροι της στις εκλογές στο Δήμο Αθηναίων τον περασμένο Οκτώβρη, όταν αρκετοί εξ΄αυτών που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά Κώστα Μπακογιάννη, προτίμησαν τον καναπέ τους. Ο Χάρης Δούκας πέτυχε μια μεγάλη νίκη και για άλλους λόγους, αλλά ένα βασικό στοιχείο της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας είχε τη ρίζα του στην αποχή. Είναι προφανές ότι η κυβερνητική παράταξη έχει κάθε λόγο να εστιάσει για το διάστημα που απομένει στα ζητήματα που προκαλούν δυσφορία στους πολίτες και να διορθώσει – όσο και αν προλαβαίνει- τα κακώς κείμενα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε να περιγράψει τον πήχη για τη ΝΔ -το 33,12% των προηγούμενων ευρωεκλογών- και όπως επίσης φαίνεται στα γκάλοπ το κόμμα του έχει αρκετές πιθανότητες ακόμη και να τον ξεπεράσει. Έχει πάρει πάνω του το στοίχημα, επιταχύνει ρυθμούς και αναπτύσσει δράσεις με σύνθημα την σταθερότητα. Προσθέτει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών στις φετινές ευρωεκλογές και ως εκ τούτου δύσκολα θα αποφύγει τη σύγκριση με το σκηνικό της μεγάλης νίκης, πέρσι τον Ιούνιο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει το σύνθημα που λέει και υπόσχεται «καλύτερη ζωή». Εγκαταλείπει δηλαδή τη «συνταγή» Τσίπρα με τα «γκρίζα» καταγγελτικά συνθήματα που οδήγησαν το κόμμα του στην εκκωφαντική ήττα του 2023 και επιχειρεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με ψηφοφόρους έξω από τον γνωστό ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει ότι μπορεί να πετύχει την «ανατροπή», τα ευρήματα των γκάλοπ όμως δεν δείχνουν ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά στοιχεία καταλληλότερου πρωθυπουργού. Η σύγκριση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό των προηγούμενων εκλογών -αν επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ- και πάλι αφήνουν το κόμμα του πίσω από τις προσδοκίες που αναπτύσσει, σύμφωνα με τη ρητορική του αρχηγού του. Η δε σύγκριση με το 17-18% του περασμένου εκλογικού χρόνου επίσης δεν δημιουργεί συνθήκες θεματικής ανόδου. Αλλά η κάλπη είναι κάλπη.
Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν θα πέσει από τα χέρια τους στο τέλος η εντολή για τη δεύτερη θέση. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο συναντήθηκαν με τη σημαντική μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών τους, τώρα βλέπουν σημάδια ανάκαμψης και φιλοδοξούν ότι η εκστρατεία των υποψηφίων ευρωβουλευτών ανά την Ελλάδα θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά Κασσελάκη, όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ποντάρει στις οργανωμένες δομές του κόμματος και είναι σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη «η μέρα με τη νύχτα» όσον αφορά στη χρήση του TikTok και του life style. Αλλά η κάλπη είναι κάλπη και ουδείς ακόμη γνωρίζει πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του κεντροαριστερού χώρου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι οι δυο τους που θα αναμετρηθούν για τη δεύτερη θέση. Και είναι άλλο μια δεύτερη θέση που πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην πρώτη- και άλλο μια δεύτερη θέση στα όρια του …στατιστικού λάθους (με την τρίτη) και αδύναμη να διεκδικήσει υψηλούς στόχους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ.