Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2018, το ισοζύγιο στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας ήταν αρνητικό, με μόλις το 24% να αναμένει βελτίωση και το 33% επιδείνωση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά λοιπόν τη θητεία της με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η εικόνα και οι πρώτες κινήσεις της αξιολογούνται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, με αξιοπρόσεκτο το ποσοστό όσων δηλώνουν πως τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ήταν καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Υψηλός καταγράφεται και ο βαθμός αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, με την πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει πως θα υλοποιήσει τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με τη δημοτικότητά του στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής του να εκτινάσσεται στο 65%.

Από τα ποσοστά της υποστήριξης και ανοχής της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση αλλά και την επιθυμία για μια πιο ήπια και συναινετική στάση της αντιπολίτευσης φαίνεται πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος για το επόμενο διάστημα. Το διάστημα αυτής της περιόδου, αλλά και η διατήρηση της εντυπωσιακά καλής εικόνας της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση ή διάψευση των μεγάλων προσδοκιών που έχει προκαλέσει η κυβερνητική αλλαγή. Προς το παρόν η κυβέρνηση, διανύοντας τους πρώτους μήνες του μέλιτος, διαθέτει το πολιτικό πλεονέκτημα και τον αέρα καθολικής υπεροχής.

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, το πεδίο των εκλογικών συσχετισμών παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Σημαντικότερη από αυτές είναι η αισθητή αύξηση της εκλογικής απήχησης της Ν.Δ., η οποία διατηρεί την υψηλότερη συσπείρωση και καταγράφει εισροές από ψηφοφόρους που στις πρόσφατες εκλογές είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να καταγράφεται ως ο δεύτερος ανθεκτικός πόλος ενός έντονα δικομματικού συστήματος, αλλά με απώλειες τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα τη μείωση της εκλογικής του επιρροής σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν εμφανίζουν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις, με αποτέλεσμα αυτή να παρέμενε εξακομματική.

Αναμφισβήτητα οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ απευθύνονται σε πολύ ευήκοα ώτα. Ωστόσο, στο εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα, γεμάτο αισιοδοξία και προσδοκίες ελλοχεύει και ο κίνδυνος μιας αποτυχίας. Οσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες τόσο πιο δύσκολο είναι να ικανοποιηθούν. Απαιτούνται πολύ σκληρή δουλειά και συνεχής προσπάθεια για να μην επέλθει απογοήτευση στο εκλογικό σώμα. Απαιτούνται ήθος, συνέπεια, μέτρο, σεμνότητα, τόλμη. Η πολιτική ιστορία της χώρας μας βρίθει παραδειγμάτων που επιβεβαιώνουν όσους θεωρούν πως η πολιτική είναι η διαχείριση των προσδοκιών.