Αν ήταν ο Μπολσονάρο που χαρακτηρίζει ακόμα και τώρα “έγκλημα” τα μέτρα που παίρνουν στην Βραζιλία κατά τόπους κυβερνήτες και δήμαρχοι. Αν ήταν ο ανεκδιήγητος Ερντογάν που μοίραζε στους πολίτες κολώνιες με άρωμα λεμονιού.

Ολα αυτά τα αποφύγαμε στην πατρίδα μας. Τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας πάρθηκαν έγκαιρα και πάντως πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Να τα αναλογιστούμε όλα αυτά αλλά θα ήταν λάθος να μην αναλογιστούμε και τα παρακάτω. Μια γυναίκα σαράντα ετών στην Καστοριά πέθανε μέσα στο σπίτι της. Οι τηλεφωνικές οδηγίες που έπαιρνε δεν συμπεριλάμβαναν την νοσηλεία της στο Νοσοκομείο. Εκανε ότι της έλεγαν τηλεφωνικά αλλά… Θα μου πείτε σε ποιο ακριβώς Νοσοκομείο; Αυτό της Καστοριάς είναι το πλέον χτυπημένο (και αβοήθητο) από την πανδημία.

Είναι φανερό ότι ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης των περιστατικών από το τηλέφωνο. Σε πολλέςπεριπτώσεις αυτοί που το σηκώνουν είναι διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές αλλά όχι γιατροί. Περιστατικά που θα έπρεπε να τύχουν αντιμετώπισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν φτάνουν μέχρι εκεί διότι ουσιαστικά Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν υπάρχει. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οραγανισμού Υγείας -σε κάθε του ανακοίνωση- τονίζουν την ανάγκη για μαζικές διενέργειες τέστ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται ελάχιστοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στον Ιδιωτικό Τομέα το κόστος ποικίλλει από εκατόν πενήντα ως και τριακόσια ευρώ. Ετσι έχουμε την… δυνατότητα να ξέρουμε πόσοι σελέμπριτι έχουν προσβληθεί από τον ιό και πληροφορούμαστε σε απευθείας σύνδεση τι μάχη δίνουν για να το ξεπεράσουν αλλά η σαραντάχρονη στην Καστοριά πεθαίνει σπίτι της αβοήθητη.

Την ίδια ώρα κι ενώ η συζήτηση για την επίταξη των Ιδιωτικών Κλινικών έχει φουντώσει, η κυβέρνηση ανακοινώνει πως προτίθεται να δεσμεύσει κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε αυτές καταβάλλοντας ημερήσια αποζημίωση χιλίων εξακοσίων ευρώ αντί για οχτακόσια ευρώ που είναι η καθορισμένη αποζημίωση. Καμιά εξήγση για αυτή την κυβερνητική επιλογή δεν δόθηκε. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει τριάντα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να διενεργήσουν τεστ. Θα είχε ανδιαφέρον να μας ενημερώσουν από το υπουργείο Υγείας πως θα γίνεται η κοστολόγηση ανά τεστ.

Με τα λεφτά που καταβάλλονται τώρα από όσους κάνουν το τεστ; Αν είναι έτσι τα πράγματα από την πανδημία θα βγούν κερδισμένοι οι κλινικάρχες την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές θα παίρνουν χειροκτότημα και ένα βοήθημα που βαφτίζεται δώρο Πάσχα. Με άλλα λόγια οι επιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας θα έχουν βγάλει εκατομμύρια και θα πάρουν και άλλα για να δώσουν κρεβάτια.

Ο κόσμος καλείται να μείνει σπίτι του και μένει. Εχει όμως την κοινή λογική για να θέτει ερωτήματα. Ο ιός δεν προσβάλλει άραγε όσους δουλεύουν στα εργοστάσια ο ένας δίπλα στον άλλον. Δεν προσβάλλει όσους δουλεύουν σε call center; Είναι απρόσβλητοι οι φαντάροι και οι φυλακισμένοι; Για τους στοιβαγμένους πρόσφυγες και μετανάστες που πριν την πανδημία οι κυβερνητικοί τους χατρακτήριζαν “υγειονομικές βόμβες” τώρα δεν γίνεται ούτε συζήτηση. Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε εκτός της κοινής λογικής.

Ξέρουμε ότι ότι στην κοινωνία μας αφθονούν (μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο) παπάδες αλλά λείπουν γιατροί και νοσηλευτές. Ξέρουμε ότι μόλις βγήκε η κυβέρνηση έγιναν προσλήψεις αστυνομικών αλλά έμεινε παγωμένη η προκύρηξη για τις προσλήψεις γιατρών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα πολλά λεφτά είναι για τους διάσημους επαγγελματίες αθλητές, για τα “αστέρια” της show bizz, τους επαγγελματίες της πολιτικής κι όχι για τους γιατρούς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείαςπου δίνουν την μάχη για να μας προστατέψουν από τη φονική επιδημία. Κι αφού τα ξέρουμε όλα αυτά, όταν με το καλό βγούμε από τα σπίτι μας, πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως…